Nezavisna žena u demokratskom društvu – cilj NVO ,,Snažna mama“ (video)

Nevladina organizacija ,,Snažna mama“ djeluje sa ciljem afirmacije prava žena, pogotovo samohranih majki, i pruža im pravnu, psihološku i moralnu podršku kako bi postale nezavisne, emancipovane i društveno aktivne - snažne žene u demokratskom društvu.

Gostujući tim povodom u emisiji ,,Šta može Nvo“ Radija Bijelo Polje, predsjednica nevladine organizacije ,,Snažna mama“, Sanela Rovčanin, kazala je da je ideja za pokretanje organizacije nastala zbog lošeg položaja žena u našoj sredini, kako ističe, još uvijek patrijarhalnoj.

,,U okviru organizacije imamo stalne aktivnosti, bez obzira na ekonomsku podršku. U posljednje vrijeme nijesmo imali grantove, ali to nas ne sprječava da u bilo kom trenutku pružimo podršku ženama i pomognemo im u bilo kom smislu. Imamo stalnih pet aktivistkinja, ali i mogućnost da sve naše korisnice kojima smo pružile neku vrstu pomoći mogu istovremeno postati i članice. Nemamo stalan prostor gdje bi se svakodnevno okupljale sa ženama, ali pronalazimo rješenja, pozajmljujemo prostore za sastanke. Organizujemo grupe za podršku ženama, radionice kao i one edukativnog karaktera koja se tiče njihovog zdravlja“, naglašava Rovčanin.

Glavne aktivnosti Nvo ,,Snažna mama“ jesu pružanje pomoći ženama, i psihosocijalne podrške kako bi one prevazišle brojne probleme sa kojima se suočavaju.

,,Često im pružamo i besplatnu pravnu pomoć, a ponekad i neke vrste materijalne pomoći u obliku prehrambenih paketa koje smo uspjeli da obezbijedimo zahvaljujući Banci hrane iz Podgorice, zatim novogodišnje paketiće za djecu samohranih majki uz pomoć Rotari kluba Bijelo Polje i Adria iz Podgorice“, ističe Rovčanin.

Direktorica NVO ,,Snažna mama", Sanela Rovčanin u emisiji ,,Šta može Nvo"

Ona navodi da je saradnja sa Lokalnom upravom i drugim nevladinim organizacijama dobra, ali da bi, ističe, mogla biti i na većem nivou.

,,Počev od vrha države pa do običnih građana, svi treba da se uključimo kako bi se problem nasilja nad ženama riješio", navodi Rovčanin.

Nvo ,,Snažna mama“ u protekle dvije godine u saradnji sa Nvo ,,Anima“ iz Kotora radi sa grupom žena iz cijele Crne Gore, koje su oboljele od malignih karcinoma.

,,I u Bijelom Polju postoji grupa žena koje su oboljele od karcinoma, i sa kojima se sastajemo. Pored psihosocijalne podrške koju im pružamo, radimo intenzivno na tome da one osnuju sopstveno udruženje i verujem da će to biti realizovano tokom decembra“, dodaje.

Direktorica NVO ,,Snažna mama", Sanela Rovčanin u emisiji ,,Šta može Nvo"

Tokom naredne godine aktivnosti ove nevladine organizacije odvijaće se u istom pravcu, i sa istim ciljem.

,,Nadam se  da ćemo naredne godine obezbijediti siguran prostor za žene, gdje ćemo moći da se okupljamo i naravno podstičemo njih na društveni aktivizam“.

Rovčanin je poručila svim ženama da ne treba ničega da se plaše. 

 

Repriza emisije "Šta može NVO" na programu Radija Bijelo Polje biće emitovana 0d 17:30.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE