Dr Kadić: Crnogorski Crveni krst prvo humanitarno društvo na Balkanu (video)

Crnogorski Crveni krst je prva organizacija takve vrste na Balkanu. Osnovan je 1875.godine na Cetinju pod imenom Odbor za pomoć stradajućim Hercegovcima i prvi predsjednik mu je bio mitropolit Ilarin Roganović. Iste godine prerasta u Crnogorsko društvo Crvenog krsta, a predsjednik mu je bio arhimandrit Visarin Ljubiša, kazao je dr Besim Kadić, predsjednik opštinskog Crvenog krst.

Gostujući u emisiji „Građanima u susret“ povodom obilježavanja 106 godina postojanja i rada te humanitarne organizacije, Kadić je istakao da se te ideje humanizma kasnije šire i prema ostalim crnogorskim gradovima.

„U Bijelom Polju je Crveni krst osnovan 24. oktobra 1912. godine a osnovali su ga imućni građani koji su bez ikakvog interesa željeli da pomognu ljudima u nesreći, siromašnima, djeci, beskućnicima i svima kojima je bio potreban neki vid pomoći. Mi od tada proslavljamo taj značajan datum i s ponosom ističemo dugu tradiciju naše humanitarne organizacije“, naglasio je Kadić.

On je istakao da je povodom obilježavanja značajnog jubileja, opštinski Crveni krst organizovao akciju dobrovoljnog davalaštva krvi, kojoj se odazvao veliki broj sugrađana. Krv je tom prilikom darivao i predsjednik Opštine Petar Smolović sa saradnicima.

 

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE