Bjelopoljska bolnica dobila najsavremeniji skener koji će građanima biti dostupan 24 sata (video)

Minstar zdravlja Kenan Hrapović pustio je danas u rad savremeni multislajsni CT aparat – skener, vrijedan 330. 000 eura, na odjeljenju radiologije Opšte bolnice. Moderni skener će omogućiti najpreciznije dijagnostičke procedure uz minimalno zračenje.

Tom prilikom ministar je kazao da će instaliranjem ovog aparata, stanovnici Bijelog Polja, Mojkovca i okoline dobiti savremenu dijagnostiku u mjestu boravka ili u neposrednoj blizini. „Cilj ove Vlade je da obezbijedimo da građani imaju kvalitetnu zdravstvenu uslugu, dijagnostiku i liječenje, i dostupnu u mjestu u kom žive. Posebno imamo senzibilitet kada je riječ o sjeveru zemlje, na čijem dinamičnijem razvoju radimo u kontinuitetu“, rekao je Hrapović.

 

Ističući da novi multislajsni CT aparat osim preciznosti omogućava i veći broj dijagnostičkih procedura, direktorica Opšte bolnice, dr  Biserka Bulatović, kazala je i da će on pacijentima biti dostupan 24 sata, te da lista čekanja ne postoji, jer se svi pregledi završavaju u roku 30 dana.

 

“CT uređaj koji ćemo danas pustiti u funkciju nije početak, ali jeste jedan od glavnih izazova u ovoj godini, jer smo u predhodnom periodu zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i Fondu zdravstva, za potrebe Bolnice obezbijedili biomikroskop sa aplanacionim tonometrom i OCT uređaj za potrebe oftalmološke ambulante, tredmil za potrebe Kabineta za ergometriju, biohemijski analizator i mikrotom za potrebe službe za patologiju. U planu je nabavka dva ultrazvučna aparata sa linearnom i abdominalnom sondom kao i jedan sa kardiološkom sondom, kompjuterizovano vidno polje i aparat za skrining sluha kod novorođenčadi”, naglasila je Bulatović, podsjećajući da je u tekućoj godini iz budžeta Vlade za nabavku medicinske opreme bjelopoljskoj bolnici opredijeljeno oko 550 hiljada eura.

Direktor Fonda zdravstva, Sead Čirgić kazao je da se nabavkom skenera za potrebe Opšte bolnice u Bijelom Polju nastavlja konkretizacija aktivnosti Vlade, Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva, za obezbjeđenje dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite za građane Bijelog Polja.

“Kapitalnim budžetom predviđen je iznos od 11,8 miliona eura. Za potrebe bjelopoljske bolnice izdvojeno je preko pola miliona eura. U toku je postupak nabavke dva ultrazvučna aparata i druge opreme. Izdvajajući značajan dio za sjever Crne Gore, Vlada  jasno pokazuje opredjeljenje da se na adekvatan način zbrinjavaju stanovnici ovog područja”, kazao je Čirgić.

Zahvalivši se Vladi i resornom ministarstvu na značajnoj investiciji Opštoj bolnici, predsjednik Opštine Petar Smolović  kazao je  da novi skener podiže kvalitet zdravstvene zaštite na viši nivo ne samo u Bijelom Polju, već i na čitavom sjeveru Crne Gore.

“Siguran sam da ćemo nastaviti sa  investicijama i u sledećoj godini. Očekujemo iz novog kapitalnog budžeta značajna sredstva za bjelopoljsku bolnicu, kako bi ova zdravstvena ustanova povratila centralni regionalni značaj koji joj s pravom pripada”, kazao je Smolović.

 

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE