Drama “Mlijeko u prahu” izvedena u Bijelom Polju (video)

Predstava “Mlijeko u prahu”, po tekstu Dragane Tripković, a u kojoj uloge tumače Marko Todorović, Omar Bajramspahić i Pavle Popović, izvedena je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu.

''Mlijeko u prahu'' je drama smještena u Podgorici, 1991. godine, u vrijeme intervencije tadašnje JNA na Dubrovnik. ''Mlijeko u prahu'' obrađuje problem nesuočavanja sa ratnom prošlošću iz devedesetih godina prošlog vijeka, koji je prisutan u svim zemljama Zapadnog Balkana, a ratne okolnosti su za autorku teksta  Draganu Tripković bile izvanredna pozadina ali i motivacioni okvir za jako duboku intimnu dramu.

“Priča o zabranjenoj ljubavi, o nemoći da budete ono što jeste, povezana sa prostorom agresije, divljanja i rata koji je u tom trenutku ovladao prostorom bivše Jugoslavije su za mene predstavljale idealnu kopču da objasnim pritisak na ljude da budu ono što nijesu”, kazala je Tripković za Radio Bijelo Polje.

Ona je dodala da drama ''Mlijeko u prahu''  donosi priču koja je jako bliska, dobro poznata i koja se zapravo tiče svih.

“Ova priča je mjesto našeg suočavanja sa prošlošću, tema koju bi trebalo da otvaramo kroz umjetnost I to ne samo kroz pozorište, već i druge umjetničke medije”, kazala je Tripković, dodajući da komad jako dobro komunicra sa publikom, što potvrđuje i velika posjećenost.

Mladi slikar i oženjeni doktor, suočeni sa sopstvenim osjećajem krivice zbog zabranjene ljubavi, a živjeći u predominantnom socijalnom diskursu koji veliča muškost i ratničke atribute, oni postaju lak plijen za manipulaciju trećeg lika u ovom komadu- muškarca koji vrbuje i raznim ucjenama i pristiscima prisiljava muškarce da ''dobrovoljno'' krenu u rat.

Upravo ta uloga manipulatora pripala je glumcu Omaru Bajramspahiću, mladom umjetniku iz Bijelog Polja.

“Ja sam rođen 94’, tako da ni ne pamtim teške ratne dane, ali sam zahvaljujući radu na ovom komadu dosta toga i naučio, pokušao da prenesem na najbolji način, ali da li sam u tom uspio publikaće odlučiti”, kazao je Omar.

On je istakao da mu je uvijek zadovolstvo igrati u rodnom gradu.

“Bijelo Polje ima jako dobro publiku i ja se nadam da su i večeras uživali”, dodao je Bajramspahić.

Pozorišnu predstavu ''Mlijeko u prahu'' po tekstu Dragane Tripković  režirao je Stevan Bodroža, Scenografiju potpisuje Miloš Miki Popović, saradnik na scenografiji je Damir Murseljević, kostimografiju Lina Leković, dizajn svjetla Zoran Rakočević, tehnika Danilo Malović, produkciju Slobodan Radović i Milivoje Lakić.

Predstavu su realizovali Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK), KIC ''Budo Tomović'' i ''Taurus production'', uz podršku Ministarstva kulture, Glavnog grada Podgorice, Queer Montenegro i NVO Juventas.

Autorka, foto i video:  Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE