Obilježeno 106 godina postojanja Opštinske organizacije Crvenog krsta (video)

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi organizovana je danas povodom Dana Opštinske organizacije Crvenog krsta i obilježavanja 106 godina ove humanitarne organizacije. 

Brojni sugrađani su danas zajedničkim snagama kroz lične primjere skrenuli pažnju na značaj dobrovoljnog davanja krvi, a njihovom humanošću obezbijeđene su sigurne količine ove dragocjene tečnosti.

Predsjednik Opštine Petar Smolović pridružio se danas akciji doborvoljnog davanja krvi, prvi put u životu.

,,Osjećaj je zaista dobar, obzirom što ste svjesni da nekome možete sačuvati život na ovaj način. Pozivam sve građane da se priključe akciji ibudu na raspolaganju Centru za transfuziju krvi. Zahvaljujem zaposlenima na ljubaznosti i velikom trudu. U razgovoru sa njima saznao sam da postoji i nešto što im nedostaje, a to je aparat za centrifugu krvi, čijom nabavkom bi bili prva institucija na sjeveru koja posjeduje taj aparat, koji bi pomogao u daljoj obradi, korišćenju i održavanju krvi koja je data. Opština Bielo Polje u narednom periodu  uz pomoć sponzora pomoći će Centru za transfuziju krvi u nabavci tog aparata”, dodao je predsjednik Smolović.

On je čestitao 106 godina postojanja ove humanitarne organizacije, i istakao da su mudri Bjelopoljci tada shvatili značaj ove međunarodne organiazcije za pomirenje, humanitarni rad i dobrosusjedstvo.

,,Čast mi je što smo danas u novoj zgradi Crvenog krsta, koja je jednim dijelom uz pomoć Opštine dovedena na jedan veći nivo. Želim  vam da još stotine godina trajemo zajedno, a Opština Bijelo Polje će uvijek biti na raspolaganju za sve vrste pomoći”, zaključio je Smolović.

Predsjednik Opštinske organizacije Crvenog krsta, dr Besim Kadić, kazao je da je prije više od jednog vijeka otvoren Crveni krst u Bijelom Polju, događaj koji je bio epohalnog značaja.

,,Rođen u vremenu ratnih sukoba i razaranja, sa elementima međuetničkih sukoba i nasilja, voljom i snagom plemenitih ljudi – stvoren je front za prekid svih tih ratnih sukoba, za toleranciju i razumijevanje, za nastavak življenja u miru. Humanizam u Bijelom Polju ima snažne istorijske utemeljene korijene”, istakao je dr Kadić.

Sugrađanin Miladin Joksimović, 35 puta do sada je darivao krv, a samo ove godine četiri puta.

,,Od ovih 35 samo dva puta sam namjenski dao krv osobama koje sam poznavao, a inače nikada nijesam postavljao potanje kome će krv biti dodijeljena – jer sigurno će nekome pomoći”, naveo je Joksimović.

Zamjenik predsjednika Kluba dobrovoljnih davaoca krvi, Goran Španjević, čestitao je Opštinskoj organizaciji crvenog krsta značajan jubilej, i kazao da se danas odazvalo oko 25 sugrađana koji su dobrovoljno darivali ovu dragocjenu tečnost.

,,Akcija još uvijek traje tako da se nadamo i većem broju”, ističe Španjević.

Adnan Dizdarević šest puta je do sada darivao krv, a kako je kazao lijep je osjećaj znati da ste možda nekome spasili život.

,,Pozvao bih sve sugrađane da se pridruže akciji doborovljnog davanja krvi u što većem broju”, dodao je Dizdarević.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE