Dr Došljak: Zbirka ,,Parče sunca“ zaslužuje poetsku pažnju u crnogorskoj književnosti (video)

Promocija zbirke poezije ,,Parče sunca“ autorke Velisave Seke Metđonaj, održana je večeras u galeriji Centra za kulturu.

Zbirka poezije u kojoj su brojne poruke i pouke koje autorka upućuje, posvećena je svojoj domovini.

,,Mnogo volim svoju zemlju, živim za nju i svoju djecu učim da sačuvaju svoju domovinu. Kroz naslov zbirke prizivam sunce da sija najširim sjajem po mojoj zemlji, kako bi bilo ljubavi, mira i sloge“, kazala je za Radio Bijelo Polje, pjesnikinja, Velisava Seka Metđonaj, koja je iskazala  zahvalnost svima koji su joj pružili nesebičnu podršku.

Prisutni su imali priliku da čuju i zvuke klavira i violine, direktorice Škole za osnovno muzičko obrazovanje Jasmile Hot i učenice Milice Đurović.

,,Ostanite ovdje, da živite, radujete se i množite pod svojim nebom“, poručuje u jednoj od svojih pjesama autorka Metđonaj.

O bogatom stvaralaštu autorke govorio je prof. dr Draško Došljak, recenzent knjige, koji je kazao je da Velisava Seka Metđonaj kroz svoje pjevanje vodi čitaoca i daruje mu po jedan ,,lirski medaljon“, koji, ističe, biva čitaočeva svojina.

,,Njena poezija obogaćuje i nosi neku radost koja može promijeniti svijet. Pjesničke slike njene poezije dokaz su stvarnosti življenja ali i lijepe vibracije na trenutke koji se pretvaraju u vječnost. Poezija joj zrači mirom, toplinom i  neposrednošću. Piše onako kako joj diktira njena unutrašnjost – slijedi svoj rođeni lirski glas koji je ne napušta od početka do kraja zbirke“, istakao je dr Došljak.

On navodi da zbirka poezije ,,Parče sunca“ zaslužuje poetsku pažnju u crnogorskoj književnosti.

Slobodan Čukić kazao je da autorka Metđonaj donosi poetska ostvarenja koja spadaju u rodoljubivu poeziju.

,,Njena ostvarenja pripadaju najboljoj tradiciji tog žanra, koji u Crnoj Gori ima dugu i bogatu tradiciju. Seka osluškuje svevremenu Crnu Goru, priziva je i bodri, uočava joj ,,izmučeno lice“, ,,rane stogodišnje boli“ i ,,škuru robu“ koju su joj namakli na pleća. Upoređuje je sa zvijezdom sjajnom od koje bi njeni dušmani htjeli da naprave ,,ugasnicu“, ističe Čukić, i dodaje da su stihovi autorke Metđonaj duboko proživljeni i ispjevani u uzvišenom zanosu.

Zbirku poezije ,,Parče sunca“ objavio je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina u Crnoj Gori, koji je i organizovao večerašnju promociju. 

,,Veoma rado organizujemo kulturna dešavanja u Bijelom Polju, i uvijek smo zadovoljni jer je ovdje publika veoma zahvalna i odaziva se našim programskim aktivnostima“, kazala je za za Radio Bijelo Polje, organizatorka programa u Centru za očuvanje i razvoj kulture manjina u Crnoj Gori, Izedina Adžović Škrijelj.

Moderator promocije bio je rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović.

Autorka, foto i video: Eldina Bećirović

rThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE