Hekalo: Težimo što boljem standardu i dobijanju licenci za rad sa našim korisnicima (video)

Za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju, kao i odrasla lica sa invaliditetom, neophodan je veliki set usluga i na loklanom i na nacionalnom nivou, kako bi se oni kvalitetno uključili u društveni život zajednice, poručila je sekretarka Udruženja roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Oaza“, Rasema Hekalo.

Gostujući u emisji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, Hekalo je istakla da je unaprijeđenje kvaliteta života djece i mladih sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom, kao i ostvarivanje prava na korišćenje usluga u lokalnoj zajednici  i cilj obuke za pružanje usluge pomoći u kući, koja je protekle nedjelje održana u Bijelom Polju.

„Obuka je održana u petak i subotu, a poziv za obuku je bio otvoren, tako da su je mogli pohađati ne samo članovi našeg udruženja, već svi zainteresovani, tako da su obuku prošli i stručni radnici iz Centra za socijalni rad, a čak su neki došli i iz susjednih gradova. Interesovanje je zaista bilo veliko, imali smo 17 polaznika i zaista su svi zadovoljni“, kazala je Hekalo, podsjećajući da prema Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti usluge mogu da pružaju i ustanove koje osniva država ili opština, nevladine organizacije, privatna lica, kao i firme.

Ona je istakla i da se usluge pomoći u kući pružaju prvenstveno djeci i mladima sa težim smetnjama,  koji većinu vremena provode u kući.

„O njima se uglavnom brinu majke, zbog obaveza ostalih članova porodice i upravo je majkama potrebna ova pomoć, koja se ogleda u  nabavci lijekova, hranjenju i higijeni lica sa smetnjama u razvoju, naravno uz izradu individualnih planova, jer svaka osoba ima drugačije potrebe“, objasnila je sekretarka Udruženja roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Oaza“.

Na obuci su, kako je Hekalo kazala, jasno i precizno definisane uloge stručnih radnika i saradnika.

„Stručni radnici će kontrolisati rad saradnika, obilaziće lica kojima se pruža usluga, kako bi se uvjerili u rad saradnika, njihovu angažovanost i posvećenost, a obaveze saradnika se dakle odnose na sam rad u kući, koji je zapravo određen individualnim planom“.

Hekalo je istakla i da je pružanje usluge pomoći u kući djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom predviđeno zakonom, ali da ova vrsta podrške nažalost nije sistemski uređena niti na loklanom, niti na državnom nivou, tako da se i ne pruža na pravi način korisnicima kojima je namijenjena.

„Na razvoju ove usluge mi radimo još od 2009. godine, ali tek sada smo zahavljujući projektu NARDOS-a uspjeli da akreditujemo program ove usluge, jer postoje standardi koji se moraju poštovati i primjenjivati. Mi pilotiranjem ove usluge preko Zavoda za zapošljavanje nijesmo imali mogućnosti da se pridržavamo svih tih standarda koje ova usluga podrazumijeva, tako da će nam ovaj program umnogome olakšati, jer  je i Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti predviđeno da se svi pružaoci ove vrste pomoći moraju licencirati i pružati usluge na jedan standardizovan način“, kazala je Hekalo, dodajući da će i Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Oaza“ pokušati da licencira ovu vrstu usluge.

Kako je dodala, projektom je predviđeno i pilotiranje ovog programa.

“Obuka je već realizovana u Pljevljima i Herceg Novom, a plairano je da se ovog vikenda održi i u Podgorici. U novembru i decembru će se pilotirati usluga pomoći u kući za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u sva četiri grada, koja su i obuhvaćena projektom i tada ćemo imati konkretne rezultate sa terena”, kazala je Hekalo, zahvaljujući se trenerima obuke Svetlani Dujović i  dr Sonji Vasić.

Ona je podsjetila da je obuka realizovana u okviru projekta „Uspostavljanje usluge asistencije za pomoć u kući za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju i jačanje kapaciteta NARDOS-a“ koji je podržao Fond za aktivno građanstvo – FAKT i koji je dio programa “De Facto Razvoj” koji finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kroz program IPA 2016 Instrument za civilno društvo.

U Udruženju roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Oaza“ trenutno se sprovode i radno okupacione terapije “Valjanje vune”, koje, prema riječima Hekalo, imaju za cilj razvijanje radnih sposobnosti.

„Od 2013. godine pilotiramo radionice “Valjanja vune” i tokom svih ovih godina rada uvidjeli smo da to zaista prija našoj djeci i stvorili smo veliku paletu proizvoda, tako da već sada možemo da razmišljamo o osnivanju socijalnog preduzeća. A da su mladi i djeca sa smetnjama u razvoju uspješni u ovome dokazuje i učešće na nedavno održanom sajmu u Petnjici, gdje su i nagrađeni ipohvaljeni, a pošto je sajam bio prodajnog karaktera, čak su uspjeli da zarade i neke honorare“, kazala je Hekalo.

Ona je zaključila da Bijelo Polje teži da da bu­de in­klu­ziv­ni grad i grad svih  gra­đa­na, dodajući da ipak mora još mnogo toga da se uradi kako bi život svih lica sa invaliditetom bio kvalitetniji, a položaj u društvu bolji.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE