Učenje italijanskog jezika doprinosi zbližavanju kultura (video)

Kurs italijanskog jezika koji pohađa 40 polaznika prvi put se realizuje u Bijelom Polju, i na sjeveru zemlje, u organizaciji Nevladine organizacije ,,Zajednica Italijana u Crnoj Gori“.

Gostujući u emisiji ,,Šta može NVO“, Radija Bijelo Polje, profesorica italijanskog jezika Vesna Vuković, kazala je da je nastava organizovana dva puta nedjeljno u blok časovima, koji su, kako navodi, interaktivnog karaktera.

,,Polaznici su veoma zainteresovani za učenje jezika, i najbitnije je da im se dopada italijanski. Određenom broju polaznika je taj jezik i neophodan za obavljanje posla, tako da su dosta uključeni u rad na časovima. Sada uče A1 nivo, koji će im omogućiti da znaju da se predstave, snađu u  vremenu i prostoru, prilikom posjete Italiji da se snađu u hotelu, da obave kupovinu, pričaju o sebi i porodici, i druge osnovne stvari“, naglasila je profesorica Vuković.

Koordinator besplatnog kursa italijanskog jezika, Samedin Agović inicijator je cijele ove priče, a kako je kazao u emisiji, prilikom posjete Italiji došao je na ideju da aplicira za održavanje kursa u našem gradu.

,,Prijavilo se preko 100 naših sugrađana, ali nažalost morali smo odabrati njih 40, a prednost su imali oni kojima je zaista neophodan ovaj jezik u obavljanju posla, a to su turistički poslenici državni službenici, i namještenici, a ostatak slobodnih mjesta su popunili oni koji su se prvi prijavili za pohađanje kursa“, istakao je Agović, naglašavajući da će oni koji su bili zainteresovani imati priliku da i u martu pohađaju kurs.

Polaznica kursa italijanskog jezika, Alma Višnjić, kazala je da je italijanski jezik dobra ,,baza“ za ostale Romanske koje, kako je navela, želi kasnije da uči.

,,Za kurs italijanskog opredijelila sam se kako bih stekla nova znanja i vještine. Na kurs dolazim sa nekim osnovnim predznanjem koje sam stekla čitajući raznu literaturu. Na početku djeluje da nije teško naučiti osnovni vokbular, uz nesebično prenošenje znanja naše profesorice Vesne učenje je zanimljivo“, istakla je Višnjić, i dodala da je zadovoljna izvođenjem nastave.

Ova sedmica u svijetu se i obilježava kao sedmica italijanskog jezika, a prema riječima profesorice Vesne Vuković, njegovo učenje je veoma značajno, i kako dodaje, prednost je poznavati ga.

,,Zajednica Italijana na ovaj način želi da stanovnicima Crne Gore približi svoju zemlju i njenu kulturu , a to se najbolje može postići kroz poznavanje jezika. Na kraju kursa biće organizovana i provjera znanja, obzirom da suu polaznici dosta slobodni i komunikativni sigurna sam da će više od polovine polaznika uspjeti da položi test“, zaključuje Vuković.

U organizaciji Zajednice Italiana u Crnoj Gori trenutno se održava sedam besplatnih kurseva, šest na primorju i jedan na sjeveru, i to u Bijelom Polju.

Zajednica Italijana u Crnoj Gori osnovana 2004. godine okuplja ljude koji su porijeklom, po očevoj ili majčinoj liniji, Italijani.  Djeluje sa ciljem očuvanja i širenja italijanske kulture na ovim prostorima, a duži niz godina organizuje kurseve italijanskog jezika širom Crne Gore.

Repriza emisije ,,Šta može NVO“ biće emitovana danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30 časova.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE