Profesionalno osnaživanje i zapošljavanje preduslov za socijalizaciju i integraciju OSI (video)

Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom od samog osnivanja 1993. godine predano radi na profesionalnom osnaživanju OSI, a novim projektom “Socijalizacija OSI u kreativno-grafičkoj radionici”, šest nezaposlenih lica sa evidencje Zavoda za zapošljavanje Crne Gore – Biroa rada Bijelo Polje i Biroa rada – Berane osposobili su šest lica za kopiranje, dizajniranje i izradu digitalne štampe.

Bez zapošljavanja osoba sa invaliditetom ne može se ostvariti socijalizacija, niti njihova integracija u društvo, smatra Dragana Božović iz Udruženja za podršku osobama sa invaliditetom, te je stoga, kako je istakla u emisiji “Osniživanje i integracija osoba sa invaliditetom” i ovaj projekat imao za cilj da OSI učini konkurentnijim i vidljivijim na tržištu rada.

“U saradnji sa kompanijama “VBR GRAFIKA” i “Caritas Crne Gore” i DOO “Profi OSI”, čiji smo mi osnivači, obučavali smo osobe sa invaliditetom za poslove kreativno-grafičke radionice. Nakon uspješno završene obuke lica su bila zapošljena u ovim preduzećima na period od osam mjeseci”, podsjetila je Božović.

Ona je istakla da iako je po završetku projekta bilo planirano da dvije osobe sa invaliditetom nastave rad kod projektnog partnera „Profi OSI“ na period od minimum šest mjeseci sa tendencijom produžetka ugovora na neodređeno vrijeme, postoje velike šanse da svi učesnici dobiju posao.

“Rezultati ovog projekta su zaista nadmašili naša očekivanja, tako da će rad u preduzeću “VBR GRAFIKA” nastaviti jedna osoba sa invaliditetom, a u našem DOO „Profi OSI“ dva lica, kako je i planirano. Takođe, očekujemo da će “Caritas Crne Gore” na određeno vrijeme zaposliti dvije osobe sa invaliditetom, još uvijek nijesmo dobili konačan odgovor, ali se nadamo da će ti biti poznato do 25. oktobra, jer tada se i zvanično završava projekat”, kazala je Božović, napominjući da je jedna osoba sa invaliditetom po završetku obuke morala da se isključi iz projekta, zbog zdravstvenih problema.

Božović je u današnoj emisiji istakla da je u toku i projekat “Motivacija za zapošljavanje OSI”, koji ima za cilj osnaživanje i unapređenje psihološkog rasta i razvoja lica sa invaliditetom.

“Osobe sa invaliditetom često su isključene iz društva, prate ih brojne predrasude i stereotipi, ali i one same imaju strahove. Brojnim aktivnostima koje su planirane ovim projektom pokušaćemo da motivišemo OSI za uključivanje na tržište rada uz ravnopravne uslove, a potrudićemo se da animiramo i poslodavce da zapošljavaju OSI, jer i oni imaju predrasude i misle da osobe sa invaliditetom nijesu sposobne da kvalitetno odgovore zahtjevima tržišta”, navela je Dragana Božović iz Udruženja za podršku osobama sa invaliditetom.

Kako je kazala već su realizovali neke aktivnosti, među kojima i  informativne radionice tokom kojih su OSI učile na koji način da se predstave, poslodavcu, ali i kako da urade CV.

“Planiramo i da organizujemo tribune na kojima će predstavnici Zavoda za zapošljavanje upoznati lica sa invaliditetom  sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, a planiramo i Sajam za zapošljavanje, kako bi animirali poslodavce i promovisali prednosti politike zapošljavanja OSI”, najavila je Božović, napominjući da je motivisanje osoba sa invaliditetom podjednako važno kao i podsticanje poslodavaca da ih zapošljavaju.

Da je od velikog značaja psihološko osnaživanje osoba sa invaliditetom, kao preduslova za integraciju u sve društvene tokove, smatra i Zdravka Bogavac, koja se nedavno priključila Udruženju za podršku osobama sa invaliditetom.

“Osobe sa invaliditetom moraju se osloboditi strahova, izaći iz svojih kuća i postati članovih određenih udruženja ili nevladinih organizacija, jer je to put kojih ih vodi do posla, a samim tim finansijski samostalnih ličnosti”, istakla je Bogavac, ističući da je i ona zahvaljujući projektima i učlanjenjem u Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom svoj život učinila kvalitetnijim i boljim.

Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom nastaviće svoju misiju i već su aplicirali kod ministarstava kulture, sporta i rada i socijalnog staranja za nove projekte, nadaju se da će biti odobreni, kako bi još jednom dali doprinos integraciji osoba sa invaliditetom.

Repriza emisije “OSI” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video:  Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević, Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE