Maturska ekskurzija - ostvarenje snova za bjelopoljske gimnazijalce (video)

Kažu da čovjek rijetko zaboravlja lijepe trenutke, još rjeđe dane pune bezbrižne i varljive mladosti i da nas putovanja prvo ostave bez riječi, a onda nas pretvore u pripovjedača. Da je to zaista potvrdili su maturanti bjelopoljske Gimnazije „Milo Dobrašinović“, Sara Đerković, Ivan Bugarin i Mensur Kovačević, koji su se nedavno vratili sa maturske ekskurzije.

O nezaboravnom putovanju, zemljama i gradovima koje su posjetili, ali i brojnim doživljajima i avanturama, Sara, Ivan i Mensur govorili su danas u emisiji “Mladi za mlade”, istučući da je za njih maturska ekskurzija bila ostvarenje snova.

Iako 10 dana nije dovoljno kako bi zaista upoznali nečiju kulturu i uspjeli da obiđemo sve ono što poželimo, za Mensura je najljepši doživaj bio obilazak Trsta, Nice i Monte Karla.

“Grad Trst je na mene ostavio jak utisak, prije svega zbog kulture i cijelog civiliacijskog nasleđa. Takođe, oduševila me je i ljepota gradova koji izlaze na Azurnu obalu, prvenstveno Nice i Monte Karla. Ljepota arhitetkture, uređenost i bogatstvo, fascinantna istorija Nice i Monaka su me zadivili  i Nica zaista jeste “kraljica Sredozemlja”,kako mnogi i kažu”, istakao je Mensur.

Čari Venecije, grada u sjeveroistočnoj Italiji, oduševile su maturantkinju Saru.

“Venecija ima posebnu ljepotu i šarm, potpuno je drugačija od svih ostalih gradova. Automobili su zamijenjeni brodićima, odnosno gondolama, koje zapravo nijesu prevozno sredstvo dvoje zaljubljenih, kako je većina nas mislila, već su služile kao pogrebna vozila. Impresionirala me je i crkva Santa Maria della Salute, sa grandioznim kupolama i značajnim umjetničkim djelima”, ispričala je Sara.

Da je maturska ekskurzija neponovljivo iskustvo i nezaboravan doživljaj kazao je i Ivan Bugarin, koji je iI sada pod utiscima putovanja.

“Ovo putovanje je zaista ispunilo moja očekivanja, sve je bilo kako sam i zamišljao, možda još i ljepše. Većina nas je upravo zahvaljujući maturskoj ekskurziji posjetila ove zemlje i ne znam da li će se svima pružiti prilika da opet  posjete ove zemlje, zato bih i budućim genracijama preporučio da se odluče upravo za ove destinacie i siguran sam da se neće pokajati”, kazao je Ivan, poručujućim mlađima da je bolje da otputuju negdje, nego da kupuju neke skupe telephone ili markirane stvari, jer su, kako ističe, potovanja najdragocjenija iskustva.

Kažu da su novi ukusi najbolji suveniri, međutim, kuhinje I tradicionlna jela Italije, Španije i Frncuske, ipak nijesu oduševile naše maturante.

“Ta čuvena italijanska pica zapravo nije onakva kakvu smo je zamišljali, tako das mo bili malo i iznenađeni, a hrana u Španiji je slična našoj, tako da smo u njoj više uživali”, kazali su Sara, Mensur i Ivan.

Obilaskom glavnih znamenitosti ne možemo dovoljno da naučimo o nekoj zemlji ili njenoj kulturi, bez interakcije sa lokalnim stanovništvom, a kako su kazali naši maturanti, ljudi su uglavnom bili jako gostoljubivi i ljubazni, što je učinilo da se još više “zaljube” u ove zemlje, pa se nadaju da će im se ukazati prilika da opet tamo otputuju, a možda Venecija, Nica ili Barselna, budu i gradovi u kojima će živjeti, studirati i stvarati.

 

Repriza emisije “Mladi za mlade” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15h.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto:  Darko Braič, privatna arhiva

Video: Darko Braič

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE