U Bijelom Polju obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Opština Bijelo Polje, Sekretarijat za lokalnu samoupravu i Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje obilježili su danas 1. oktobar, Međunarodni dan starijih osoba.

Obilježavajući ovaj datum predstavnici ovih organizacija obišli su 25 korisnika programa Briga o starijima sa teritorije naše opštine i uručili im skromne poklone, koje su zajednički obezbijedili Lokalna samouprava i Opštinska organizacija Crvenog krsta BIjelo Polje.

Sekretarka sekretarijata za Loklalnu samoupravu Saida Čikić tim povodom je kazala da Lokalna samouprava zajednički sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta Bijelo Polje kontinuirano radi na poboljšavanju uslova života straiih lica.

,,U okviru Lokalnog plana za razvoj usluga socijalne zaštite u oblasti koja se odnosi na stara i nemoćna lica jedna od aktivnosti je obilježavanje Dana starijih. Mi i ove godine u saradnji sa Opštinskom oraganizacijom Crvenog krasta obilježvamo ovaj dan i uspjeli smo da odvojimo određena novčana sredstva za kupovinu poklona koji su danas podijeljeni“, navela je Čikić.

Koordinator Opštinske organizacije Crvenog krsta Mašan Živković istakao je da je 1. oktobar jako značajan za tu organizaciju koja u saradnji sa partnerima dugi niz godina radi na unapređenju kvaliteta života starijih osoba kroz pružanje brojnih usluga na teritoriji našeg grada.

„Istraživanja i ankete koje sprovodimo pokazuju da se stariji danas suočavaju sa brojnim izazovima kao što su siromaštvo, usamljenost, nedostatak brige, loše zdravstveno stanje što ukazuje na potrebu kreiranja i dodatnih servisa podrške namijenjenjenih prvenstveno starijima koji žive sami u lošim uslovima, kako na gradskom tako i  na ruralnom području”, naglasio je Živković, dodajući da će volonteri održati predavanje na temu starijh, a učešće će uzeti i gerento domaćice koje će prenijeti svoja iskustva u radu sa starijim licima.

Živković je istakao i odličnu saradnja sa Lokalnom samoupravom, na čelu sa Petrom Smolovićem, koji, kako je rekao ima sluha za sve aktivnosti koje zajednički sprovode na zadovoljstvo naših sugrađana.

Korisnica usluga gerento domaćica Vera Hajduković, zahvalila se na današnjoj posjeti koja je izuzetno obradovala, pohvalila današnju aktivnost, te izrazila zadovoljstvo što svi zajedno vode računa o starijoj populaciji.

Gerento domaćica Binasa Kanalić istakla je da je korisnicima gerento programa ovaj vid pomoći neophodan, da su kroz sve ove godine sa korisnicima izgradile drugarski, roditeljski odnos, te da korisnice jedva čekaju sledeću posjetu.

“Dovoljno je vidjeti zadovoljstvo na njihovim licima, pa samim tim smatram da je ovaj program neophodan i da bi trebao da se sprovodi tokom čitave godine. Hvala u ime svih korisnika Opštinskoj organizaciji Crvenogkrsta,  Lokalnoj samoupravi, Domu za stare koji kroz svoje aktivnosti vode računa o starijim licima”, kazala je Kanalić.

 U današnjoj posjeti starijim licima pored gerentodomaćica, bio je i predstavnik Opštinske organizacije Crvenog krsta Safet Muzurović, Lokalne samouprave Miloš Kljajević.

Lokalna samouprava i Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje želi svim starijim osobama srećan Medjunarodni dan starijih osoba i pozivamo sve da nam se priključe, da uložimo dodatne napore, zalaganja, kako bi se poboljšao kvalitet života starijih osoba.

Izvor: Opštinska organizacija Crvenog krsta