30 budućih stručnjaka na odsjeku za Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje u Bijelom Polju

Na prvu godinu osnovnih studija studijskog programa Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje u Bijelom Polju akademske 2018/19 godine upisano je 30 studenata, saopštila je prodekanica Biotehničkog fakulteta, Aleksandra Despotović.

Kako je Despotović kazala za Radio Bijelo Polje taj broj studenata bio je predviđen konkursom, kao i licencom Univerziteta Crne Gore.

“Isti toliki broj je bio i prošle godine, kao i svih prethodnih, što pokazuje kontinuitet upisa na studijski program Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje”, istakla je Despotović.

Ona je kazala da je ovo druga godina po reformisanom studijskom programu i da je očigledna tendencija izuzetne zainteresovanosti za upis na ovaj studijski program.

“U prilog tome govori i rad naših profesora, kao i saradnja sa studentima, koja im daje tu sigurnost da od mnoštva studijskih programa izaberu  Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje”, dodala je prodekanica Biotehničkog fakulteta.

Nastava u Bijelom Polju se od dana osnivanja 2006. godine odvija svakog dana, po rasporedu i programu.

“Predavanja su kontinuirana, svakog dana iz svakog predmeta i to je ono što očigledno studente i privlači. Profesori su sa Biotehničkog fakulteta u Podgorici, imaju kapacitet i pokrivaju nastavu i u Podgorici i u Bijelom Polju i čini mi se da je to naš glavni kvalitet”, podvukla je Despotović.

Prodekanica Biotehničkog fakulteta vjeruje da će i ova generacija u Bijelom Polju biti podjednako uspješna, kao i prethodne.

“Rezultati koje su ostvarili u srednjoj školi  i rang liste koje smo imali u junu i avgustu pokazuju da imamo odlične studente, tako da sam sigurna da im neće biti teško da savladaju program koji je predviđen nastavnim planom. Sigurna sam da će po završetku studija oni biti osposobljeni da svojim radom pomažu razvoj poljoprivrede kao strateške grane Crne Gore, u skladu sa savremenim evropskim trendovima”, naglasila je Despotović.

Biotehnički fakultet je najstarija naučnoistraživačka institucija u Crnoj Gori, sa tradicijom koja počinje 1937. godine sa Državnom oglednom stanicom za južne kulture u Baru. Nastala je obnovom i objedinjavanjem institucija za poljoprivredna istraživanja, stočarstvo, voćarstvo, južne kulture i vinogradstvo, koje su na kraju, prerasle u Biotehnički institut. Pokretanjem studija poljoprivrede, studijske 2005/2006. godine, Institut prerasta u fakultet, a 2007. godine zvanično mijenja naziv u Biotehnički fakultet.

U skladu sa prošlogodišnjom zakonskom reformom i ova generacija studenata besplatno će pohađati osnovne studije svih fakulteta, koji djeluju pri  Univerzitetu Crne Gore (UCG).

Autorka: Sanja Čujović

Foto:RBP, UCG

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE