U ponedjeljak upis u Pozorišnu radionicu Bjelopoljskog pozorišta (video)

Za mališane nema veće magije od čarobnog svijeta pozorišta, a svi zaljubljenici u ovu umjetnost mogu u ponedjeljak postati članovi Pozorišne radionice Bjelopoljskog pozorišta, koja će im otkriti tajne i čari dasaka koje život znače.

Gostujući u emisiji “Start Art”, glumac Bjelopoljskog pozorišta, Izet Mulabegović, čovjek koji već godinama unazad, zajedno sa profesoricom Nadom Pavićević, mališane uči o pozorištu i glumi, kazao je da upis novih članova počinje 1. oktobra.

“Upis u našu školu glume održaće se u ponedjeljak, 1. oktobra u  galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu  od 18 časova i 30 minuta, kada će biti i prvi dogovorni čas. Ni ove godine neće biti audicije, niti je neophodno da djeca imaju talenat, dovoljno je samo da vole pozorište, jer samo tako mogu postati uspješni glumci”, istakao je danas Mulabegović, podsjećajući da je Pozorišna radionica Bjelopoljskog pozorišta osnovana 2001. godine, na njegovu inicijativu, kao i inicijativu profesorice Nade Pavićević i nekadašnjeg direktora Centra za kulturu, Tufika Bojadžića.

Pravo upisa imaju djeca od prvog do devetog razreda, a Mulabegović žali što nemaju kapaciteta da radionice organizju i za srednjoškolce.

“Imamo oko 40 polaznika i zaista treba mnogo rada i truda da bi se postigli dobri rezultati, jer želimo svakom djetetu da se posvetimo. Godišnje realizujemo od 3 do četiri predstave i to je veliki zalogaj za mene i Nadu, jer sami radimo sa djecom.  Zato se nadam da će možda nekada u Bijelom Polju biti osnovana i omladinska pozorišna radionica, kako djeca ne bi prekinula da njeguju svoj talenat”, kazao je glumac i jedan od rukovodilaca škole glume.

Mulabegović je kazao da sa djecom rade po unaprijed utvređnom planu i programu.

“Tokom oktobra, novembra i decembra radimo govorne vježbe, vježbe mašte, nekada smo imali i vježbe kreativnog plesa, ali nažalost danas nemamo uslova za njihovu realizaciju. Dakle, radi se puno na pravilnom govoru, dikciji, artikulaciji, a upravo tokom tih prvih mjeseci mi upoznajemo njih i njihove mogućnosti, tako kada dođemo u situaciju da pravimo podjelu uloga tačno znamo koja će kome pripasti. Nakon ta tri mjeseca, slijedi mjesec pauze, a od februara nastavljamo rad, pripremamo predstave i tako dolazimo do finala, odnosno premijere”, pojasnio je on, dodajući da profesorica Nada sa djecom mnogo radi, posebno kada je u pitanju jezik, gramatika, razvija im maštu, uči da kreiraju priče, da pravilno koriste interpukcijske znake, akcentuju riječi, jer, kako kaže, nažalost mnoga djeca to preskoče kroz svoje obrazovanje.

Kako je u današnjoj emisji “Start Art” kazao Mulabegović pozornica je mjesto gde se prepliće mašta, snovi, ali i spoznaja o svijetu oko nas.

“Kroz pozorište djeca otkrivaju sama sebe i svijet oko sebe, istražuju svoje ponašanje i svoje odnose sa svijetom, otkrivaju realnost i fikciju, razvijajju kreativnost, slobodu misli”, podvukao je glumac Bjelopoljskog pozorišta, dodajući da je djeci  najbliža dramska umjetnost.

Pozorišna radionica Bjelopoljskog pozorišta osnovana je 2001. godine, kroz nju je prošao veliki broj djece, a iznjedrila je i sjajne glumce kao što su Emir Ćatović, Petar Novaković, Omar Bajramspahić, a stvaranje sjajnih glumaca ostaće misija ove magične radionice.

 

Repriza emisije START ART biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 17:30.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Zoran Rakočević, Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE