Omaž Mijajlu Ašaninu – književniku koji je plemenitošću i iskrenošću gradio mostove među ljudima i zvijezdama

Omaž književniku, novinaru, a iznad svega velikom čovjeku, Mijajlu Ašaninu, održan je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu.

O životu i stvaralaštvu Mijajla Ašanina večeras je govorio Slobodan Čurović, koji je istakao da je Ašanin bio kulturni poslenik, plemeniti učitelj i podsticaj mnogim pjesnicima da izdrže na teškom poslu rime i stiha.

“Govoriti o Mijajlu Ašaninu znači gledati u oči jednom vremenu čija je savjest bio, svojim čojstvenim djelom. Obiman je i raznovrstan njegov opus, ogledao se gotovo u svim formama i ostavio dragocjeni dokument o ljudima, jer njegovo čitavo  djelo je priča o čovjeku, on je gradio mostove među ljudima i zvijezdama, plemenitošću i iskrenošću“, kazao je večeras Čurović.

On je istakao da je religija temeljni princip Mijajlove poezije i sveukupnog djela, a istina odrednica i to kao nada, utjeha i kao izbavljenje vjerujućeg pjesnika.

„Ašanin je beskompromisno, istinom i britkošću govorio o razduhovnjenom strašilištu, utamničenosti čovjeka. On je uskočio u poeziju, tu goropadicu i nevjernicu koju treba ukrotiti, iz uskoka tog vječitog ratnog logora i ostavrio vrijedna djela, a njegov raspon ide od meditativno refleksne, preko panteističke do ljubavne poezije, od čulnih do kristalnih, najprefinjenijih osjećanja. A sve je to protakno dubokom religioznošću, jer Mijajlo je bio i ostao iskreni vjernik“, ispričao je Slobodan Čurović, napominjući da je Mijajlo bio i vrsni novinar i saradnik svih vodećih novina i revija na prostoru bivše Jugoslavije, uvijek na pravom mjestu i prvi kada je trebalo pribilježiti važan događaj i pisati o škakljivim temama od kojih su drugi strecali.

Mijajlo Ašanin bio je pokretač niza manifestacija, kao što su i Vraneške večeri poezije, a bio je i jedan  od osnivača književnog kluba „Miodrag Bulatović“, koji je okupljao darovite zavičajne pjesnike, a kako je na večerašnjem Omažu istakao Božo Vučić Božan, sav svoj duhovni i fizički kredibilitet Mijajlo je utkao u svaku poru kulturnog života Bijelog Polja.

„Niko čini mi se kao on nije umio i znao da osjeti bit ovoga podneblja. Sve je on tako znalački prenosio u brojne jugoslovenske listove, a takođe i u njegova zapažena književna djela. Od njega se imalo šta čuti i naučiti“, naglasio je  Božo Vučić Božan.

O haiku poeziji Mijajla Ašanina večeras je govorio Blagoje Vujisić, koji je istakao da upravo zahvaljujući Ašaninu i sve većem broju haiđana u Crnoj Gori, vrijeme proučavanja teorije i istorije haikua nije daleko u crnogorskoj književnosti.

„Ako potražimo puteve približavanja kulturi Istoka, onda je najsigurnije da pođemo stazama pjesništva naših haiđana. Jedna od tih staza pripada Mijajlu Ašaninu, koji je sa svojom drugom knjigom haiku stihova „Odsjaji mjeseca“ izašao pred čitalačku javnost 2013. godine. Kroz svoju haiku poeziju on nam je pokazao da čitavu prirodu voli podjednako, da sa prirodom živi, da od nje uči, da ga ona oduševljava“, kazao je večeras Vujisić.

On je istakao i da je Mijajlo Ašanin jedan od desetine crnogorskih haiđana, koji je ušao u antologiju crnogorskih haiku autora, pod nazivom „Biseri“, kao i da je 2017. godine na Internacionalnom haiku festivalu „Priroda u oku“ osvojio treće mjesto.

U ime porodice svim prisutnima, ljubiteljima i poštovocima djela Mijajla Ašanina, zahvalio se njegov sin  Siniša, koji je kazao da je Mijajlo bio „čarobnjak“ u čitanju i pisanju.

„Krasila ga je jednostavnost, za svaki uzrast imao je pažnje i sluha. Bio je sunce koje se rađa, skromna gormada iz koje je izvirala snaga i bit čovjeka. Volio je neizmjerno i uzvraćao nesebično, ljubaznošću i dostojanstvenošću. Bio je marljiv, brižljiv i odgovoran suprug, otac, brat i prijatelj. Svima je ruke prošao, težio svjetlošću i miru, bio je ljubitelj i istraživač istinskog života“, kazao je večeras Siniša Ašanin.

Omaž književniku Mijajlu Ašaninu organizovali su Centar za kulturu i Narodna biblioteka, čiji je rukovodilac, Edin Smailović, bio moderator večerašnjeg programa.

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE