Sve više je talentovane djece za učenje stranih jezika (video)

U prvoj emisiji serijala ''Sfera znanja'', povodom obilježavanja Evropskog dana jezika, gostovale su nastavnice engleskog jezika: Tatjana Damjanović (OŠ ''Marko Miljanov''), Branka Mrdak (OŠ ''Dušan Korać) i Slavka Lakčević (Srednja elektro-ekonomska škola).

 Nastavnica Damjanović je istakla da engleski jezik danas služi kao lingva franka (lingua franca), kako u Evropi, tako i kod nas i širom svijeta, pa se stoga smatra neophodnim dijelom opšteg obrazovanja. Najveći iskorak u nastavi engleskog jezika je bio 2004. godine, jer je reformom školstva taj jezik uveden kao fakultativni od prvog razreda. Od 2017. godine engleski jezik je postao fakultativna nastava u vrtićima, a u školama je obavezan prvi strani jezik od prvog do devetog razreda. Samim tim, navodi ona, od nastavnika se očekuje da se učenici osposobe da ovladaju jezičkim vještinama- pisanja i govora na visokom nivou. Od učenika se na kraju devetog razreda očekuje da njegov konverzacijski nivo bude A2+. To je evropski okvir znanja jezika.

Govoreći o procesu usvajanja engleskog jezika nastavnica Mrdak je kazala da su  u dobu informacionog razvoja djeci dostupne razne tehnologije, tako oni slušaju, pjevaju, posmatraju, engleski je zapravo svugdje oko nas. Ona dalje navodi da su slušanje, čitanje, pisanje i razumijevanje vještine koje dijete usvaja tokom učenja stranog jezika. Ali dodaje i da postoji disbalans gramatike maternjeg i stranog jezika. Poenta nastave je naučiti dijete kako da uči. Oralno, kao i vizuelno učenje, pisanje, čitanje je teško uskladiti kod nižih uzrasta,sve to treba povezati u učenju stranog jezika. Jedna od vještina koje dijete treba da usvoji je i učenje izgovora, za koju ona preporučuje da se uči kroz melodiju, jer se tako usvaja prirodna intonacija. Nastavnica Mrdak napominje da je učenje stranog  jezika i učenje o drugim kulturama, vaspitanju i obrazovanju, nije samo u pitanju ocjenjivanje.

Prema mišljenju nastavnice Lakčević bitno je da dijete usvoji prvo maternji jezik. To je najbolja osnova za učenje stranog jezika. Poznavanje gramatike maternjeg je ključno za učenje gramatike stranog jezika. U srednjoj školi plan je usmjeren na opšta mjesta i smatra da to treba mijenjati. Učenici treba se uče snalaženju u osnovnim situacijama, jer se nastava mora prilagoditi smjeru. Ona pak ističe da je metodika engleskog jezika prilično razvijena. ''Mi imamo odlične knjige, udžbenike koji se stalno mijenjaju, samo to treba prilagoditi stručnim školama'', smatra ona. Učenici se stavljaju u realne situacije, koje se personalizuju. Nakon završene srednje škole učenici su na nivou B2, što znači da su osposobljeni za komunikaciju, obagatili se vokabular, snalaze se u komunikaciji, čitaju akademske i naučne tekstove, zaključuje Lakčevićeva.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka:  Andrijana Rabrenović

Foto/video:  Vladimir Jelić

Tonska realizacija:  Milan Knežević

Audio obrada:  Sanida Kajević

Anketa: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA