Polaznici škole ,,Malac genijalac“ pomoću abakusa stiču vještine brzog računanja (video)

Škola mentalne aritmetike ,,Malac genijalac“, prva škola takve vrste u našem gradu, namijenjena je zdravom razvoju dječijeg mozga, a polaznici stiču vještine brzog računanja, pamćenja i koncentracije.

Polaznici škole koja radi na osnovu programa Hikari, koji potiče iz Japana, računaju uz pomoć drevne računaljke Abakus, a nakon tog procesa spremni su da računaju bez pomagala, i daju tačne odgovore za par sekundi.

Gostujući u emisiji ,,Smartovci", Radija Bijelo Polje, Jovana Knežević, Aida Salemović i David Madžgalj, kazali su da uz pomoć časova u ovoj školi razvijaju svoje sposobnosti.

Sedmogodišnja Jovana Knežević, učenica  trećeg razreda osnovne škole ,,Risto Ratković”, odlučila je da upiše školu ,,Malac genijalac” kako bi usavršila znanje brzog računanja i poboljšala memoriju.

Zahvaljujući snimcima na internetu djece koja brzo računaju, i devetogodišnji David Madžgalj odlučio je da se priključi grupi genijalaca, ali i da bi popravio četvorku iz matematike.

David je kazao da raznim vježbama stiču bolju kocentraciju, povećavaju inteligenciju, razvijaju kreativnost i maštu, ali i drugarima iz škole pokazuje tehnike računanja. 

,,U školici sam pomoću abakusa naučila da računam brzo, i to mi je veoma zanimljivo. Radujem se svakom narednom času”, kazala je učenica trećeg razreda osnovne škole ,,Dušan Korać”, Aida Salemović, koja je i aktivan član folklornog ansambla.

Šta god odrasli mislili o upotrebi pametnih telefona, ima i onih pozitivnioh stvari. Prednost jeste što djeca uče strane jezike putem interneta, ali je potrebno i da pišu dnevnik svojih aktivnosti koje obavljaju na telefonu. Gosti emisije ,,Smartovci” kazali su da koriste mobilni telefon, osim Jovane koja je navela da roditelji ne dozvoljavaju upotrebu istog.

,,Najčešće igram igrice na telefonu, pogotovo Minecraft, gdje gradim kuću i ,,preživljavam”, to mi je zanimljiva igrica. Kada mi je potrebno nešto i za školu ponekad pretražim na internetu", naveo je Madžgalj. 

Jovana, Aida i David pozvali su svoje vršnjake da se pridruže školi ,,Malac genijalac”, i zajedno usavršavaju nove tehnike i znanja.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE