Besplatnim mentoringom do boljeg poslovanja malih i srednjih preduzeća

Besplatan mentoring  koji će u narednih  pola godine  Ministrarstvo ekonomije u saradnji sa  Japanskom  agencijom za razvoj “Džaiku" realizovati u  13 crnogorskih malih i isrednjih preduzeća, otpočeo je danas i u Bijelom Polju. 

Na pres konferenciji, organizovanoj tim povodom u zgradi Opštine, Samedin Agović, predstavnik Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj kazao da su dva bjelopoljska preduzeća, koja su se tokom avgusta prijavila na javni poziv, ispunila uslove za mentoring.

„To su ,,Put - Gros“ i „Rams Expoler“, pa ćemo danas započeti  obuku na radnim mjestima u tim preduzećima“, istakao je Agović.

Podsjećajući da se ovaj proces u Srbiji sprovodi skoro deceniju, Boban Konstadinović, predstavnik Regionalne razvojne agencije za razvoj Istočne Srbije kazao je da mentornig u susjednim zemljama dobro funkcioniše, te žele da stečena iskustva i praksu iz tih zemalja, prenesu i na kolege u Crnoj Gori.

„Krenulo se sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, pa konsultanti odnosno mentori iz Srbije putuju i rade sa kolegama u ovim, nama bratskim državama. Cilj je da prenesemo svoje iskustvo i zanje koje smo mi stekli. Naša je uloga da budemo na prvom obilasku firmama i da zajedno snimimo stanje u firmi,  upoznamo se sa njihovim poslovanjem, i probamo da napravimo dijagnozu firme, kako bi kolegama mentorima iz Crne Gore sugerisali,  na koji način bi određenoj kompaniji mogli da pomognu i na  čemu bi u sledećem periodu mogli da vrše mentoring. Obučen mentor i obučen konsultant može bukvalno za pola sata- sat vremena da snimi sliku kompanije i ukaže na probleme u poslovanju.  Nakon našeg mentoringa, kompanija se transfiormiše u nešto što je totalno drugačije  nego što je bilo juče. Međuljudski odnosi i  odnos prema poslu su drugačiji, jer su neke stvari u kompaniji riješene na potpano drugačiji način i onda firma, a da i ne primijeti, počne drugačije da funkcioniše“, objašnjava Konstantinović.

Konsultantkinja Japanske razvojne agencije Ćine Koga je kazala da njihova agencija u cijelom svijetu sprovodi projekte  kako bi pomogli ekonomskom i privrednom razvoju država.

“Konkretno ovaj projekat sprovodimo na Balkanu, a u Srbiji smo prisutni od 2008. godine. S obzirom da ovaj projekat  godinama sprovodimo u Srbiji, vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine su pokazale interesovanje, pa smo od prije pet godina i u ovim dvijema državama. Prvu fazu projekta sprovodili smo od 2013-2016 godine, i naš fokus je bio na edukaciji novih mentora. Ukoliko doprinesemo razvoju malih i srednjih preduzeća, to može dugoročno da pomogne razvoju ekonomije te države. Edukovali smo mentore u Crnoj Gori kako bi po japanskom principu mogli da sarađuju sa malim i srednjim preduzećima. Zahvaljujući tome, prva faza je uspješno sprovedena  i u Crnoj Gori. Od druge faze koja  je počela prošle godine i Makedonija se uključila u ovaj projekat”, ističe Koga i dodaje da će ta faza trajati do 2020.godine, a biće primijenjena specijalna japanska vještina “kaizen”.

 

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: bijelobolje.co.me

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje