Dr Šebek: Bijelo Polje prednjači na sjeveru po broju oboljelih od karcinoma pluća (video)

Od početka godine u Crnoj Gori je  registrovano 2.366 novooboljelih od raka, dok je od ove opake bolesti umrlo 1.287 osoba, pokazuju podaci GLOBOCAN-a, posebnog softvera Svjetske zdravstvene organizacije koji mjeri procjenu opterećenja populacije kancerom. Da je u porastu broj oboljelih od malignih bolesti u našoj opštini potvrdio je i dr Mirko Šebek, specijalista pneumoftiziolog u Opštoj bolnici, ističući da Bijelo Polje prednjači u odnosu na sjeverne opštine, kada je u pitanju karcinom pluća, a kao razlog navodi veliki procenat pušača.

Gostujuću u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Šebek naglašava da skoro 90 odsto oboljelih od ove bolesti čine pušači ili bivši pušači, a te podatke potkrepljuje iskustvom iz svakodnevne kliničke prakse.

“Kad se kaže rak ili karcinom, i kod muškaraca i kod žena se pomisli na  rak pluća, i ti podaci govore koliko je to ozbiljan  zdravstveni problem, te da znatno više pažnje treba usmjeriti u tom pravcu. Na prvom mjestu obolijevanja od malignih bolesti kod muškaraca je karcinom pluća, dok je kod žena karcinom pluća na drugom mjestu, odmah iza karcinoma dojke. Što se tiče smrtnosti, karcinom pluća  je na prvom mjestu kod oba pola. Kod žena, rak pluća odnese veći broj života, nego zajedno  karcinomi dojke i ginekološke regije”, kazao je Šebek.

Dr Šebek takođe kaže da nažalost, u našoj opštini ne postoji registar oboljelih od malignih bolesti pa ni karcinoma pluća, dok je u pripremi formiranje nacionalnog registra, u koji su uključeni Ministarstvo zdravlja i Specijalna bolnica za plućne bolesti u Brezoviku.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka:Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Video i foto: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE