Drašković: "U svakodnevnom radu želimo da stvorimo atmosferu u kojoj će se djeca osjećati prijatno, sigurno i prihvaćeno" (video)

Prvi rad sa djecom predškolskog uzrasta u Bijelom Polju započeo je davne 1949. godine u zgradi Muzeja, da bi se 1960. godine sagradilo novo zdanje vrtića „Dušo Basekić“ u Ulici Lenke Jurišević, dok danas tu  JPU pohađa 1200 mališana raspoređenih u  pet gradskih i devet prigradskih vaspitnih jedinica.

Predstavljajući ovu ustanovu u emisiji „Riječ o školstvu“ Radija Bijelo Polje, pedagoškinja Dragana Drašković je istakla da uslovi koji su stvoreni i koje konstantno poboljšavaju su zadovoljavajući. Kazala je da u svakodnevnom radu žele da stvore atmosferu u kojoj će se djeca osjećati prijatno, sigurno i prihvaćeno, da uče jedni od drugih, ali i da se nauče zajedničkom životu bez obzira na razlike.

„Kod djece je veoma bitno da nauče da poštuju red, pravila i da imaju tu neku vrstu obaveza. Prijem djece se obavlja od pola sedam do osam i petnaest, kada se vrata zaključavaju, jer tada se čiste hodnici tako da bi djeca u papicama mogli da prođu do svojih učionica i trpezarije. Kada obave pranje ruku i doručak, slijede planirane vaspitno- obrazovne aktivnosti, sve do ručkam, poslije koga slijedi popodnevni odmor.Naravno, od dva sata popodne opet su aktivnosti sve do dolaska roditelja. Na taj način uglavnom funkcioniše svaka obrazovna predškolska ustanova“ naglasila je Drašković.

Ona je dodala da djeca u vrtićima imaju časove engleskog jezika, posjete stručne službe, ali je istakla i dobru saradnju sa roditeljima, sa kojima  je  stalni kontakt neophodan.

„Mi realizujemo dosta programa godinama unazad, ali ove školske godine imamo novi program- integracija novog plana za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Već prošle godine smo bili u pilot projektu, a od ove godine isprobavamo i prilagođavamo način rada, projektni ili tematski, i vidjećemo prema rezultatima šta je bolje za djecu. Takođe, imamo projekat Porodično orjentisana rana intervencija, koji je još uvijek u pilot fazi, gdje se pruža pomoć porodicama djece koja imaju  izazove prilikom ponašanja ili kasne u razvoju, da svi zajedničkim snagama doprinesemo da dijete izvedemo na pravi put i da ga ohrabrimo i ojačamo, što je više moguće“ istakla je Drašković, i dodala da realizuju i program Brižne porodice koji rade već jedanaest ciklusa sa roditeljima.

„Preko 150 roditelja je prošlo obuku i veoma sam ponosna na taj program gdje jačamo roditelje da što bolje prevaziđu izazovno ponašanje svoje djece, tako da hrabrimo roditelje da se oni mijenjaju da bi mijenjali i svoju djecu“ istakla je Drašković.

  

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Video prenos: Ljilja Rabrenović