Promovisana knjiga ''Čelebić govorne vrijednosti 1982 - 2022'' dr Radoja Femića

Književno veče Gojka Čelebića, na kome je predstavljena i knjiga ''Čelebić govorne vrijednosti 1982 - 2022'', priređivača dr Radoja Femića, upriličeno je večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Predstavljajući knjigu koja sabira kritičke tekstove nastale o djelu Gojka Čelebića u posljednjih 40 godina, professor Radoje Femić je kazao da je ona jedna vrsta kapitalnog izdanja ovdašnje književnosti i kulture.

“Kada govorimo o autorskoj poetici profesora Čelebića, zapravo smo na neki način prinuđeni da upravo govorimo o toj sintezi različitih umjetničkih I uopšte kreativnih pregnuća. Dakle, njegova stvaralačka ličnost je po mnogo čemu jedinstvena, svakako najzanimljivija sa te njegove heterogenosti, sa te sudbonosne upućenosti na književnost, sa jedne strane teatar, sa druge istorija književnosti, istorija duha sa treće, diplomatija sa četvrte strane i konačno njegova upućenost na jednu posebnu poziciju kritičkog intelektualca, nas čini obaveznim da ovdje uspostavimo svojevrsni bilans nekog pređenog puta I konkretno, ova knjiga taj bilans i nudi” istakao je Femić.

Femić je naglasio da rukopis Gojka čelebića uglavnom referiše na postmodernističko iskustvo, na iskustvo potpune saživljenosti sa tekstom i jednostavno ta poetika prije svega podrazumijeva kult literature, kult teksta i nepokolebljivo uvjerenje da je tekst iznad svega.

“Ja sam autor krize, jer sve sam napisao uoči ratova ili u toku ratova,ili poslije ratova i ta konfliktna situacija je označila moje mišljenje” kazao je Čelebić

Tokom promocije knjige prikazan je i 30-minutni film Gorana Perovića i Pavla Bajazeta o književnom i scenskom stvaralaštvu Gojka Čelebića povodom jubileja – 40 godina autorskog rada.

Doc dr. Gojko Čelebić je crnogorski pisac i diplomata rođen 1958.godine u Podgorici. Ostvaren u žanru romana, pripovjetke, eseja, drame, poezije, teorije književnosti i diplomatske literature.

Bivši je ministar kulure u Vladi Crne Gore. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade. Tečno govori engleski, francuski, češki, italijanski, ruski i španski jezik. Autor je više od 40 knjiga.

 

Tekst I foto Vanja Šabanović