Festival folklora večeras na gradskom trgu, učestvuje više ansambala iz zemlje i regiona (video)

Međunarodni festival folklora održaće se večeras na gradskom trgu sa početkom od 20 časova, a pored crnogorskih, nastupiće i ansambli iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kazali su Violeta Obradović, direktorica TO Bijelo Polje i Željko Cvijović, umjetnički  rukovodilac  KUD-a „Tekstilac“.

Gostujući u Otvorenom studiju Radija Bijelo Polje, oni su kazali da je večerašnji još jedan u nizu festivala koji sadržajno i kvalitetno upotpunjuje kulturnu i turističku ponudu Bijelog Polja.

„Ovim festivalom zaista ćemo upotpuniti  turističku ponudu opštine Bijelo Polje. Pored niza realizovanih festivala što u organizaciji TO Bijelog Polja što u organizaciji Centra za kulturu i uopšte naše lokalne samouprave, ne možemo a da ne budemo zadovoljni svime što smo početkom ljetnje turističke sezone  zacrtali i proteklih mjeseci uspješno realizovali. Održani su Festival dramskih amatera, džez festival, Festival tamburaških orkestara, i poslednji, Ušće fest. Večeras počinje  Međunarodni festival folklora koji ove godine organizujemo sa Centrom za kulturu, odnosno, KUD-om „Tekstilac“ koji ima jednu veliku tradiciju rada i postojanja. Nas iz turističke organizacije raduje što imamo takvog predstavnika koji može da predstavi svoje koreografiju, stvaralaštvo i rad, a mi smo tu da damo podršku i omogućimo promociju svega onoga što će Bijelo Polje predstaviti u najboljem svijetlu“, kazala je Obradović.

Željko Cvijović, umjetnički rukovodilac KUD-a “Tekstilac” kazao je da će gosti festivala biti kulturno umjetnička društva sa kojima ovo društvo ima dugogodišnju saradnju, ali će biti i onih, koji prvi put nastupaju u Bijelom Polju.

„Osim našeg ansambla, nastupiće još i “Jedinstvo” iz Bara, “Nikola Đurković” iz Kotora,  “14. oktobar” iz Kruševca i po prvi put, “Gajret” iz Sarajeva. Svi će oni prikazati više od deset koreografija iz republika bivše Jugoslavije.  Festivali su prilika za novu saradnju i nova prijateljstva. Naše društvo, kao predstavnik grada domaćina, otvoriće i zatvoriti  festival a  nastupiće  40 članova“, istakao je Cvijović.

Specijalni gost festivala biće sarajevski džez sevdah bend “Divanhana”, koji njeguje i izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima, nastalim  uz uticaj džez, pop i klasične muzike 20. vijeka. Sastav je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a nastupili su i na najznačajnijem svjetskom muzičkom događaju – Manifestaciji WOMEX – u (World Music Expo) u Solunu.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Video i foto: Darko Braič

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala