U Bijelom Polju održana tradicionalna Petrovdanska litija

Proslava velikog crkvenog praznika Petrovdana, obilježena je danas u Bijelom Polju gdje je veliki broj pravoslavnih vjernika učestvovao u molitvenom hodu ulicama grada, u čast Svetih apostola Petra i Pavla.

Tradicionalna Petrovdanska litija predvođena episkopima budimljansko-nikšićkim Metodijem i mileševskim Atanasijem, krenula je od Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, a vjernici su, noseći ikone, hodali do Crkve Svetog Nikole u Nikoljcu, i nazad.

Obraćajući se vjernicima vladika Metodije je kazao da se okupljajući oko svetinje Petra i Pavla proslavlja slava grada gdje je Miroslavljeva zadužbina sina Zavidinog te da prenosi blagoslove iz drugih svetinja.

 „Mitropolit mileševski donosi nam blagoslove groba Svetog Save, sina Nemanjinog, unuka Zavidinog, a ja iz Đurđevih stupova vam prenosim blagoslove  Prvoslava zadužbinara.Svuda nas sveti Nemanjići blagosiljalju preko svetinja koje su posijali i ostavili za sobom služeči svome rodu i Bogu i evo do danas taj kredit ne možemo potrošiti, jer je izvor tih svetinja sam Hristos i carstvo nebesko, to je blagodat duha svetoga. A, kada se napijemo te vode, žedni, postajemo i mi izvori vode koja ide u život vječni po riječima Hristovim“ istakao je episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Okupljenim vjernicima obratio se  i episkop mileševski, Kirilo Atanasije.

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla jutros je služena i liturgija, a juče je u Centru za kulturu održana Petrovdanska akademija,  u okviru Dana svetih apostola Petra i Pavla.

 

Tekst:Vanja Šabanović

Foto:Dalibor Rakočević