Održana radionica na temu edukacije u oblasti zaštite i zdravlja na radu

U skladu sa Akcionim planom 2024 godine, Strategije za unapređenje zaštite izdravlja na radu u Crnoj Gori 2022-2027. godine, i Sporazumom o realizaciji aktivnosti "Edukativne aktivnosti u pravcu osnaživanja predstavnika zaposlenih za zaštitu i zdravlje na radu i predstavnika sindikata", Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Savez sindikata Crne Gore organizovali su, drugu u nizu, radionicu na temu “Edukacija o aktuelnim temama u oblasti zaštite i zdravlja na radu”.

“Cilj aktivnosti je da se učesnici na proaktivan i inovativan način upoznaju sa savremenim temama iz oblasti zaštite i zdravlja na radu ali, i da se kroz dvosmjernu komunikaciju i evaluaciju identifikuju potrebe i analizira percepcija zaposlenih kada je u pitanju ova oblast. Ciljna grupa su zaposleni u preduzećima/institucijma iz opština sjeverne regije, koji se bave zaštitom i zdravljem na radu ili su predstavnici zaposlenih za zaštitu i zdravlje na radu”, saopšteno je iz Ministarstva.

U ime Ministarstva rada i socijalnog staranja, o važnosti zaštite i zdravlja na radu, relaciji poslodavac/stručno lice za poslove zaštite i zdravlja na radu/predstavnik zaposlenih/ predstavnik sindikata, kao i operativnim ciljevima Ministarstva, govorile se samostalne savjetnice Jovana Bošković i Maja Mijović, zaposlene u Direktoratu za zaštitu i zdravlje na radu. Osvrt na koncept Pravedne tranzicije iz ugla zaposlenih, dao je Vladimir Krsmanović,  koordinator aktivnosti u ime  Saveza sindikata CG.

Ovakav pristup u praktičnom smislu održava duh socijalnog dijaloga, jer i po riječima učesnika samo zajedničkim djelovanjem možemo postići vidljive rezultate. Učesnici su kroz predstavljanje zakonskih okvira, koncepta pravedne tranzicije i studije slučaja, mogli stvoriti širu sliku o značaju zaštite i zdravlja na radu, i samim tim uticati na situaciju u okviru svojih organizacija, čime direktno utičemo na stepen implemntacije mjera zaštite.

Saopštenje i foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja