Opštinsko udruženje multiple skleroze i D.O.O. “IPKO” započeli projekat vrijedan preko 47 hiljada eura

NVO Opštinsko udruženje multiple skleroze u partnerstvu sa  firmom D.O.O. “IPKO” započelo je realizaciju projekta ,,Inkluzija OSI u poljoprivrednoj djelatnosti”, koji u iznosu od 95% opravdanih troškova, odnosno, oko 47.450.37 eura finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

Na današnjoj pres konferenciji organizovanoj tim povodom u prostorijama Udruženja, Lidija Guberinić koordinatorka projekta i izvršna direktorica  Opštinskog udruženja multiple skleroze Bijelo Polje kazala je da je projekat započeo polovinom juna a trajaće narednih deset mjeseci.

,,Govorimo o zapošljavanju lica sa invaliditetom, jer mi znamo da su i dalje lica sa invaliditetom u Crnoj Gori marginalizovana, kao i u svim segmentima svog društvenog života. Ali na polju plana zapošljavanja lica sa invaliditetom  Zavod za zapošljavanje već dugi niz godina radi vrlo istrajno. Ono sto želim da istaknem jeste, poseban momenat  kada se lica sa invaliditetom zapošljavaju, zato što time ispunjavaju bitan preduslov za svoj samostostalni život. Kada se profesionalno valorizuju onda se prevenira i socijalna izolacija osoba sa invaliditetom, što je takođe veoma bitan momenat u svim našim aktivnostima organizacije”, naglasila je Guberinić. Dodaje da sa Biroom rada imaju izutetnu saradnju, a u prilog tome govori i započeti projekat.  

Načelnica Biroa rada Milka Bošković istakla je da je ovo jedan od pet projekata koji će se realizovati u opštini Bijelo Polje u koja će biti uključena nezaposlena lica sa invaliditetom sa evidencije Biro rada Bijelo Polje.

,,Kroz ovaj projekat uključiće se osam nezaposlenih lica. Ono što bih ja željela da negdje poručim svim poslodavcima, svim izvođacima i udruženjima jeste to da u Zavodu za zapošljavanje imaju pruženu ruku saradnje i da mi želimo da tu saradnju i dalje širimo, jačamo. A sve to negdje da pronađe zajednički interes, kao i zajedničku korist, kako nas tako i korisnika naših usluga“, istakla je načelnica Biroa rada.

Sanja Mihailović predstavnica D.O.O. “Ipko” kazala je da će se u ovoj firmi vršiti obuka za osam lica sa invaliditetom kategorisanih od strane Biroa rada, od kojih će njih pet biti zapošljeno.

„Osobe sa invaliditetom su dobrodošle u našu firmu, i sigurna sam da neće osjetiti nikakvu diskriminaciju“, poručila  je Mihailović.

„Suština ovog programa je taj  što je on zapravo specifičan u odnosu na ostale programe, a bilo je izazovno osmisliti program koji će zaposliti lica sa invaliditetom“, kazao Mirza Guberinić i dodao, da zbog nastale situacije ova lica radije biraju penziju, čak iako imaju manju ekonomsku korist.

,,Upravo zbog toga, ovakav projekat ima jednu specifičnost, a to je da cilj nije ekonomski rezultat, već stvaranje nekog novog dobra, nekih dotatnih vrijednosti koji za svoju posljedicu imaju ekonomski izraz,“ naglašava Guberinić.

Tekst: Željko Simović i Iva Bulatović

Foto: Vladimir Jelić