NVO Novi poredak uspješno realizovala projekat pod nazivom ,,Proširena odgovornost proizvođača-Manje otpada“

NVO Novi poredak je održala konferenciju za medije povodom publikacije realizovanih aktivnosti projekta ,,Proširena odgovornost proizvođača-Manje otpada“ koji je realizovan u partnerstvu sa NVO Korak promjene u cilju promocije i informisanja mladih o konceptu proširene odgovornosti proizvođača posebnih vrsta otpada (EPR)-Extended Producer Responsibilty. 

Prema riječima profesora Radivoja Bogavca, koordinatora na projektu, opšti cilj programa je bio usmjeren na podizanje svijesti zajednice o prednostima koncepta i preduslovima funkcionisanja proširene odgovornosti proizvođača posebnih vrsta otpada (EPR)-Extended Producer Responsibilty. Informisanje mladih i šire javnosti o prednostima odvajanja komunalnog otpada za reciklažu i prednostima reciklaže za očuvanje životne sredine je jako bitno u konceptu očuvanja životne sredine i održivosti zajednice uopšte.

Tokom realizacije projekta su izrađene edukativne brošure i informativni flajeri za građane i srednjoškolsku populaciju. Plasmanom i podjelom edukativnog materijala povećala se informisanost srednjoškolaca i građana o ciljevima projekta, proaktivno se promovisao značaj proširene odgovornosti proizvođača posebnih vrsta otpada (EPR)-Extended Producer Responsibilty,i efekti reciklaže kojom prilikom su se i građani i učenici, kao i šira javnost dodatno upoznali o važnosti promocije cirkularne ekonomije i njenih pozitivnih efekata na društvo.

Takođe se uspješno promovisalo kreiranje osjećaja odgovornosti svakog pojedinca u procesu selekcije i sortiranja otpada u cilju stvaranja preduslova za kreirenje uspješnog ambijenta za koncept proširene odgovornosti proizvođača posebnih vrsta otpada (EPR) i njegove dugoročnije upotrebe kao i promocija recuklaže i njenog pozitivnog efekta u energetskoj održivosti društva i zaštiti životne sredine. 

Održane su 3 informativne radionice sa 60 učenika treće godine u Bijelom Polju iz JU Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović“ kojom prilikom se povećao stepen informisanosti i znanja učenika o prednostima proširene odgovornosti proizvođača posebnih vrsta otpada (EPR)-Extended Producer Responsibilty, cirkularne ekonomije, reciklaže, održivog upravljanja otpadom, itd. EPR predviđa koncept  “zagađivač plaća”, a podrazumijeva finansijsku i operativnu odgovornost proizvođača za upravljanje otpadom koji nastaje nakon što potrošač upotrijebi proizvod. Sistem upravljanja otpadom u Crnoj Gori mora se drastično poboljšati, a sistem kakav je predstavila Privredna komora (PKCG), predviđa povećanje stope sakupljanja i recikliranja otpada kroz postepeno uvođenje šeme proširene odgovornosti proizvođača (EPR).

Primjer EPR koncepta jeste program koji omogućava kupcima da vrate svoj elektronski i otpad bijele tehnike kod proizvođača odnosno trgovca. Troškovi reciklaže tih proizvoda se pokrivaju naknadom plaćenom od strane proizvođača u trenutku stavljanja proizvoda na tržište. EPR funkcioniše i na način kada trgovci imaju u ponudi određene popuste prilikom kupovine proizvoda ili određenu naknadu za stare proizvode. Automobilski akumulatori su tipičan primjer, kada kupci dobijaju popust na novi proizvod kada vrate iskorišteni i dotrajali.

EPR šema će omogućiti da troškove upravljanja otpadom snose proizvođači umjesto da to budu samo poreski obveznici. Praksa je pokazala da plastične flaše čine preko 50% otpada koji se nalazi na obalama rijeka i jezera. 

Jedan od predavača na projektu profesor Tomislav Tomović je istakao da je bitno sveukupno povećanje nivoa svijesti javnog mnjenja o značaju Organizacije za sprovođenje programa EPR (Producer Responsibility Organization) – PRO. Proces upravljanja otpadom i funkcionisanje cirkularne ekonomije je jako bitno u ekološkom, zdravstvenom, ekonomskom i socijalnom smislu za društvo i njegovu održivost.

Projekat je trajao sedam mjeseci i bio je podržan od strane Ministarstva turizma, ekologije,održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore.

 

Koordinator projekta, prof. Radivoje Bogavac

 

Saopštenje: NVO Novi poredak