Završen 18. White field jazz festival (VIDEO)

White field džez festival završen je večeras u kući Rista Ratkovića, nastupima Nemanje Zlatareva i Coalition group, Nishvill Jam Orchestra i Slide Ride benda.

Završno veče započelo je sa vokalno instrumentalnim sastavom Nemanja Zlatarev i Coalition group, momcima koji su održali svirački, umjetnički i emotivni čas modernog, svetskog jazz- funk i soul zvuka, na zadovoljstvo publike.

“Ima nas i iz Novog Sada i Beograda, zato smo i napravili ovu muzičku “koaliciju” i nastupamo zajedno po Srbiji i regionu. Nas četvorica smo i članovi Big –benda RTS-a i veliko nam  je zadovoljstvo što smo večeras u Bijelom Polju, neki od nas i po prvi put, na ovom festivalu.” istakao je Zlatarev dodajući da izvode autorske kompozicije, ali i neke standard sa novim aranžmanima.

Dobru konekciju sa publikom napravili su momci i djevojke iz Nishvill Jam Orchestra, koji kako je kazao njihov kolega Željko predano rade tokom cijele godine da bi svoj , nadaleko poznati i priznati niški festival, organizovali na pravi način.

“Osim toga, poslednjih godina, kroz projekte podržanih sredstvima fonda Creative Europe, trudimo se da obučimo nove snage, prenoseći im znanja i vještine kada je jazz muzika u pitanju, tako da orkestar ojačavamo mladim snagama. Naš program se sastoji od jazz i fusion obrade tradicionalnih pjesama iz raznih djelova Balkana, ali i romske muzike čiji je autor Šaban Bajramović” kazao je on.

Za kraj večeri publika je uživala uz niški blues band Side Ride koji je nastao 2015 godine. Kako je kazao član tog muzičkog sastava Mihailo Ivanović do sada su objavili dva albuma autorskih pjesama, ali izvode i numere blues izvođača poput Erik Kleptona B.B.Kinga i drugih.

“Po prvi put nastupamo u Bijelom Polju i oduševljeni smo ambijentom kuće pjesnika, jer nekako se uklapa u svu ovu muzičku priču i predstavlja interesantan spoj našeg i svjetskog kulturnog nasljeđa” istakao je Ivanović.

Dva festivalska dana pokazala su da je ovaj jedini jazz festival u sjevernoj regiji, i ove godine opravdao svoje postojanje kroz programe koje nudi.

 

 

Tekst:Vanja Šabanović

Foto i video:Vladimir Jelić