Večeras otvoren 18. White field jazz festival (VIDEO)

White Field Jazz Festival, 18. po redu, koji je okupio brojna poznata i priznata muzička imena, svečano je otvoren večeras u Kući Rista Ratkovića.

Otvarajući ovu jazz manifestaciju, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić kazao je da je festival tokom svih ovih godina okupljao najbolje regionalne jazz, blues, etno, rok sastave,pa smo  tako smo imali priliku da u Bijelom Polju vidimo i čujemo Deboru Braun, Inkognito, Ekatarinu Cvetkovu, Sinana Aloimanovića,, Vasila Hadžimanova, Miška Plavog i Beti Đorđević.Slušali smo i rok sastave Atomsko sklonište, Prljavo kazalište, Osvajače, VLatka Stefanovskog.

“Ove godine, kada smo postali punoljetni napravili smo raznovrstan program od klasične do etno muzike. Ono što je jako značajno je to što smo prepoznati u regionu i što smo kroz ove jazz susrete imali priliku da upoznamo mnoge sastave, ljude koji organizuju ovakve ili slične festivale, pa smo tako ove godine drugi dan ove našše jazz svetkovine posvetili Nishvillu, jednom od najznačajnijih festivala na ovim prostorima. Pored toga naš program je obogaćen i pratećim sadržajima koji će ,siguran sam, doprinijeti kvalitetu ove naše manifestacije” istakao je Musić.

Čast da otvore festival pripala je profesoricama klavira Muzičke škole u Bijelom Polju, Jasmili Hot i Mileni Đurović čije su note obojile posebnim bojama dvorište Kuće Rista Ratkovića.

“Nakon deset godina opet smo na jazz festivalu i osjećaj je bio divan. Naša škola daje veliki doprinos ovim manifestacijama, rekla bih, na obostrano zadovoljstvo. Ono što nas u budućnosti očekuje kasda je naša škola u pitanju to je nastup dječijeg orkestra na IFTO koji će se održati narednog mjesexca” istakla je Hot.

U nastavku večeri prisutne je zabavio bjelopoljski Alternaiva bend koji koji su u prepoznatljivom stilu, donijeli posebnu energiju.

“Više puta smo nastupali na jazz festivalu, u ovom i ranijim sastavima, mosjećaj dobar, baš onakav kakav treba da bude kada predstavljamo našu muziku” istakao je gitarista Hermin Delagić.

I bubnjar Marko Đurđević je saglasan da je ovaj festival lijep način da predstave sve ono što su radili uključujući i pjesmu Rista Ratkovića “Car” koju su obradili.

Hilmnija Kurgaš basista u bendu kaže da su sa posebnim porukama na majicama, koje su nosili na nastupu, skrenuli pažnju na nedostatke društva, a to inače čine i kroz svoju muziku.

Rocher jazz band je za kraj prve večeri donio poseban repertoar. Ovaj talentovani kvartet iz Beograda, koji po prvi put nastupa na bjelopoljskom festivalu, donio je posebnu energiju isprepletanu sa etno i jazz zvukom.

“Mi sa ovimn programom već dugo radimo i punimo dvorane širom Srbije i regiona. Sastavljeni smo od fantastičnih muzičara koji su uglavnom članovi sinfonijskog orkestra RTS, tako sda će Bijelo Polje čuti ono što do sada nije imalo priliku da čuju” kazao je Momčilo Pešić menadžer Rocher benda.

Radmila Rokvić, koncert majstor i prva violina benda ali i prva violina sinfonijskog orkestra RTS-a, kaže da je po prvi put u Bijelom Polju te da se raduje nastupu na festivaslu koji ove godine proslavlja osamnaesti rođendan.

“Zadovoljstvo je biti u Bijelom Polju gdje ćemo donijeti od svega po malo i jazz i etno i klezmer muziku, znači jedan miks od svega što radimo, a veliki sastav Rocher benda, sa kojim , nadam se, da ćemo  doći sledeći put, njeguje tradicionalnu etno muziku” kazala je Rokvić.

Festival će svoj nastavak imati sjutra veče kada će Bjelopoljci uživati u nekim novim notama.

 

Tekst:Vanja Šabanović

Foto i video:Vladimir Jelić