Manifestacija "Ljeto u mom gradu" od 13. jula do 13. avgusta

Povodom predstojeće manifestacije ,,Ljeto u mom gradu“, u kojoj će biti održano više programa, danas je održana press konferencija u bjelopoljskom Centru za kulturu .

Potpredsjednik Opštine Bijelo Polje, Nermin Bećirović  je  istakao da Opština Bijelo Polje po prvi put organizuje zajedničku saradnju sa Centrom za kulturu i TO Bijelo Polje sa ciljem promocije novog turističkog proizvoda, koji će, kako ističe, biti nešto čime će se Bijelo Polje u narednim godinama ponositi.

,,Prve godine sada nastupamo jedinstveno. Imaćemo nekoliko festivala, događaja i sportskih aktivnosti. Cilj nam je da sve te naše manifestacije organizujemo u mjesec dana od 13. jula do 13. avgusta kako bi naši sugrađani, ali i oni koji su u dijaspori i u drugim gradovima širom Crne Gore planirali svoje odmore“, naveo je Bećirović.

Direktorica 21. internacionalnog festival tamburaških orkestara, profesorica Jasmila Hot je istakla da je za građane Bijelog Polja pripremljen bogat muzički program. Ona je navela da će prve večeri festival otvoriti dječiji tamburaški orkestar Muzičke škole, Bijelo Polje koji je pripremio profesor Jasmin Ćorović. Nakon toga će se predstaviti ansambli iz Bijelog Polja i ansambli iz Pljevalja, a gost prve večeri uz gradski tamburaški orkestar iz Pljevalja biće crnogorska pjevačica Andrijana Božović. U nastavku programa, nastupiće i dječija klapa iz Bijelog Polja koju su pripremili pofesor Miloš Vojinović i Jelena Đaković. Hot u daljoj najavi navodi da će druge večeri nastupiti ansambli iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske i Makedonije

Direkotirca Turističke organizacije Bijelo Polje, Violeta Obradović izrazila je zadovoljstvo zbog zajedniče saradnje ovih ustanova i mogućnosti da sve posjetioce  upoznaju sa predstojećim aktivnostima.

Obradović je kazala da je ova ljetnja turistička sezona obuhvaćena kroz četiri segmenta. Kako navodi, prvi segment se odnosi na održavanje velikog broja muzičkih koncerata koji će započeti 13. jula, povodom Dana državnosti Crne Gore. Tog dana će na gradskom trgu nastupiti poznati pjevač, Peđa Jovanović.  Takođe  će biti održan  i međunarodni festival orkestara, a gost će biti još jedan poznati pjevač, Adil Maksutović. Opština Bijelo Polje će imati priliku da 9. avgusta ugosti i pjevačicu Džejlu Ramović, a u avgustu će biti održan i festival elektornske muzike u centru grada .

“Drugi segment će činiti sadržaj namijenjen za najmlađu populaciju. Obuhvatiće muzičke sadžaje i predstave za djecu.Treći segment će činiti kulturno-istorijske znamenitosti Bijelog Polja u vidu različitih manifestacija koje će promovisati domaće rukotvorine, proizvodnju domaće i organske hrane. Ovaj segment će imati za cilj potenciranje značaja kulturnog nasljeđa našeg grada.Četvrti segment će sadržati brojne sportske manifestacije koje će se održati u saradnji sa JU Centar za sport i rekreaciju Bijelo Polje “ istaskla je Obradović.

Direktor JU Centra za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo”,  Jasmin Ćorović naveo je da je jedan od ciljeva ovog zajednikog projekta izbjegavanje održavanja aktivnosti Centra za kulturu, Turističke organizacije i centra za sport i rekreaciju u istim danima te da je ovakavj način organizacije  ekonomski isplativiji.

 ,,To je model koji je ekonomski isplativ, jer štedimo sredstva građana, a opet ćemo imati jednu bolju raspodjelu svih tih aktivnosti i manifestacija tokom ovih ljetnjih dana”, kazao je Ćorović najavljujući 21. Internacionalni festival tamburaških orkestara koji će trajati od 26. do 27. jula.

I Vladan Čampar iz TO Bijelo Polje je istakao je da će u okviru ovog projekta biti 54. Memorijalni turnir ,,Momo, Šaban, Vaso”. On je predstavio plan po kojem će se kroz niz turnira u košarci održanim na cijeloj teritoriji opštine Bijelo Polje, te da će  na terenu OŠ ,,Dušan Korać” biti realizovana završnica pod nazivom ,,Kraljevi basketa”.

,,Plan je da se da akcenat na lijepim mjestima na teritoriji opštine Bijelo Polje, kroz šetačke ture i kroz niz aktivnosti na samoj rijeci gdje ćemo imati fly fishing, međunarodni kup u ribolovu i spust prijateljstva.

On je i istakao da će dječiji program sadržati niz edukativnih programa i predstava na temu saobraćaja, ekologije, a takođe će biti i sadržaj likovne kolonije održane u saradnji sa umjetničkim direktorom Doma za kulturu Bijelo Polje Drženom Konatarom.  U program će biti uvrštena i likovna kolonija slikara Lazovića , promocija Bjelasice, ,,Cmiljača fest”, nakon toga ,,Dani meda” i ,,Ratkovićeve večeri poezije” koje će trajati od 3. do 5. septembra.

“ O rezultatima ćemo pričati na kraju, ali mislim da je ovo sjajan posao koji je urađen ove godine i ostaje da se realizuje kako je zamišljeno”, zaključuje Čampar.

 

Tekst I foto:Željko Simović