White field jazz festival održaće se 21. i 22. juna (video)

White field Jazz Festival, 18 po redu, biće održan 21. i 22. juna u dvorištu Kuće Rista Ratkovića, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri npoezije Kemal Musić.

Gostujući u emisiji „Start Art“ Radija Bijelo Polje Musić je kazao da je sve spremno za proslavu  punoljetnosti muzičkog hepeninga koji je tokom svih ovih godina okupljao ljubitelje muzike različitih  žanrova.

„Mi smo ove godine malo promjenili koncept u odnosu na prethodne godine tako što smo žanrovski napravili jedan raznolik  sadražaj. Odavno nijesmo  imali klaičnu muziku tako da ćemo je ove godine imati. Malo smo smanjili rok muziku koja je bila dominanta, a dali puno više prostora džez muzici“ kazao je Musić.

On je naveo da će u okviru oprvog dana festivala u 17 časova biti otvorena izložba slika Dženana Emrića, dok će u muzičkom dijelu programa nastupiti profesori bjelopoljske Muzičke škole Jasmila Hot ,Milena Đurović i Anda Dizdarević.

„Mi praktikujemo svih ovih godina da bjelopljski muzičara i bendovi nastupaju na festivalu, pa smo imali recimo od našeg Isaka Šabanovića, ,,Kira bend“, ,,Akustičnu terapiju“, imali smo ,,Mikrokozmu“  i druge bjelopoljske bendove. Dakle, svake godine zastupljenost bjelopoljskih muzičara. Ove godine imamo prve večeri Jasmila Hot i Milena Đurović (duo), Milena Đurović i Anda Dizdarević (duo), a poslije toga ,,Alternaiva“, naš bjelopoljski bend koji imaju jedan uspješni album iza sebe i na tom albumu se nalazi pjesma o Ristu Ratkoviću i to je nekako i jedan od motiva zbog kojih smo ih pozvali da učestvuju, jer kao što znate, festival organizuje JU ,,Ratkovićeve večeri poezije“. Za kraj prve večeri imamo Rošer Džez bend iz Beograda, a radi se o bendu koji svira klasični džez. Dakle, jedan raznoliki muzički program“ istakao je Musić.

Drugog dana festivala u 14 časova organizovana je promocija knjige notnih zapisa „Instrumentalni sevdah“ Taika Ganića kada će biti izvedene kompozicije „Mustre za leteće ćilime“, dok će od 18 časova biti predstavljen Festival džeza nišvil, a biće upriličena i izložba posvećena ovom, za mnoge, najvećem balkanskom džez festivalu.

„U muzičkom dijelu programa nastupiće Nemanja Zlatarev iz Novog Sada i Coalition group, nakon njih nastupiće Nišvil Jam Orchestra i za kraj čućemo džez bend iz Beograda Slide ride“ kazao je Musić.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto, video i audio obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević