Organizovan okrugli sto na temu izmjene i dopune Pravilnika o uslugama pomoć u kući za OSI

NVO Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju organizovao je danas okrugli sto na temu izmjene i dopune Pravilnika o bližim uslovima za pružanje i korišćenje, normativima i minimalnim standardima usluga podrške za život u zajednici, u djelu normativa i standarda za pružanje usluge pomoć u kući i razvoj potencijala i osnaživanje korisnika za uslugu pomoć u kući, sa ciljem prilagođavanja normativa i standarda za pružanje usluge pomoć u kući za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i licima sa invaliditetom.

Kako je kazao Savo Knežević iz tog Udruženja važeći pravilnik nije adekvatno razrađen kada je u pitanju usluge pomoć u kući za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i za OSI.

“U praksi se ta usluga pomoć u kući realizuje kao usluga gerontodomaćice, što je potpuno pogrešno tumačenje i Pravilnika, odnosno, u njemu se ne pominje takva vrsta usluge. Znamo da se usluge gerontodomaćica finansiraju od strane držđave i lokalnih samouprava. Konkretno Crveni krst Crne Gore dobija sredstva za pružanje takve vrste usluge, a oni u stvari, pružaju uslugu gerontodomaćice, to je onako kako je u praksi” kazao je Knežević.

On je naveo da zbog postojećeg Pravilnika ni Udruženja “Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju” iz Podgorice i “Zračak nade “iz Pljevalja, koji su licencirani za pružanja usluga pomoć u kući, ne mogu da pružaju pomoć koja je potrebna i onako kako zahtijeva ciljna grupa” kazao je Knežević.

“Tako da je naša ideja bila da ovaj Pravilnik promijenimo, jer mi ovu uslugu sprovodimo već petnaest godina kao pilot projekat.Nije potrebno izmijeniti Zakon jer u zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti jasno stoji takva vrsta usluge pomoć u kući” istakao je Knežević. On je naglasio da su po ugledu na zemlje regiona Srbiju i Hrvatsku uradili izmjene Pravilnika.

Tekst i foto: Vanja Šabanović