Realizovan projekat “Čuvaj sebe i druge-reci ne drogi i alkoholu”, u cilju podizanja svijesti mladih o pogubnim posljedicama alkohola i psihoaktivnih supstanci (video)

Cilj projekta “Čuvaj sebe i druge-reci ne drogi i alkoholu” koji je realizovala NVO “Novi poredak”, jeste podizanje nivoa svijesti zajednice o problemu zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci u saobraćaju, kazala je profesorica Danka Gurešić. Ona je bila predavačica na radionicama organizovanim u okviru projekta.

“Znamo da je to značajan javno-zdravstveni problem koji ne pogađa samo konzumente već, nažalost, i ostalu nedužnu populaciju koja ne konzumira ni alkohol ni psihoaktivne supstance, i važno je napomenuti da se ovaj problem ne vezuje samo za dugoročno odnosno, neko hronično konzumiranje pomenutih supstanci, već na bilo koje akutno konzumiranje. Ovaj projekat se inače realizuje četvrtu godinu zaredom i možemo reći da se radi o sistemskom pristupu ovom problemu. Značaj bavljenja ovom temom vidjeli smo u činjenici da se iz godine u godinu povećava broj saobraćajnih nezgoda i nažalost, uzrok većine je ili upotreba alkohola ili psihoaktivnih supstanci. Često učesnici koji izazivaju takve saobraćajne nezgode bivaju mladi ljudi, pa su stoga naša ciljna grupa srednjoškolci, omladina, odnosno oni koji tek polažu vozački ispit, koji tek postaju aktivni učesnici.Smatrali smo da je važno da podignemo nivo njihove svijesti da oni dobiju neke informacije o štetnom  uticaju alkohola i ostalih psihoaktivnih supstanci”, istakla je Gurešić. Dodaje, da su  srednjoškolce informisali o tome kako  alkohol utiče na fizičko i psihičko zdravlje, a naglasak je, kaže, stavljen na to kako se odražava na vozačku sposobnost odnosno, na saobraćaj.

“Projekat je regionalnog tipa. Ciljna grupa su bili mladi, odnosno srednjoškolci. Realizovano je više  informativno-edukativnih radionica sa po dvadeseset učenika i nakon njih, jedna informativno-edukativna radionica za vršnjačke edukatore. To su oni koji su prisustvovali prethodnim radionicama  a istakli su se,  oni su obučeni da djeluju u smislu prevencije, jer znamo da su vršnjaci važni kao agens resocijalizacije,  tako da održivost ovog projekta upravo vidino kroz djelovanje tih vršnjačkih edukatora”, naglasila je Gurešić.

Projekat “Čuvaj sebe i druge-reci ne drogi i alkoholu”  je podržan od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva i trajao je šest mjeseci.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Tanja Dangubić

Foto i video: Sanida Kajević