Promovisana knjiga Vukojice Boškovića" Upomoć, braku i porodici"

Knjiga „Upomoć, braku i porodici“, Vukojice Boškovića predstavljena je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Knjiga, namijenjena mladim supružnicima, govori o braku i porodici i daje smjernice kako očuvati najvažniju jedinicu društva-porodicu.

Kako je kazala profesorica Nevenka Bošković, da bi neko mogao pisati na ovu temu, mora sve to sam da proživi i da ima uspješan brak.

„Autor je uvidio da se današnja porodica našla u tekškom položaju, tradicionalne vrijednosti su se izgubile, te je napisao ovu poučnu knjigu kako bi pomogao bračnim parovima da sačuvaju svoju zajednicu. On s pravom konstatuje da braneći bračnog druga od sebe, braneći nezbrinute, tako će i on biti branjen, a to je uslov za uspješan brak i porodicu“ kazala je Bošković.

Govoreći o knjizi profesorica Andrijana Marinković ističe da je Boškovićeva knjiga djelo proznih i stihovanih zapisa, zabilješki i skica, narodnih izreka, poslovica, parola te da autor piše vješto, balansirajući sa filozofskim razmatranjimanudeći čitaocima koristan vodič za oćuvanje i unapređenje bračnih i porodičnih odnosa.

„Fokus je na zaštiti i jačanju emocionalnih veza između supružnika, kao i na ulozi roditeljstva i brige za djecu.Autor nam naglašava da u novije vrijeme „bračne zajednice postaju sve više slabe i kratkovječne“ , a razlog tome su, kako navodi “nepotrebna opterećenja kao i iskušenja današnjeg vremena, što predstavlja veliki društveni problemprotiv kojeg se moramo boriti.“  

Autor je istakao da se obje njegove knjige o zdravlju i o porodici temelje na prirodnom zakonu te da su jake poluge pomoći.

„Smatram da ove knjige mogu biti kao zaštitnice od svega što je štetno i nevaljalo. One mogu da služe kao podsjetnik i opomena za mnoge greške koje se svakodnevno čine. One sadrže i alarm upozorenja za postojeću opasnost koje mi sebi priređujemo ne poštujući prirodne zakone.Potrebno je, a i mnogo važno, da mi što više vriježimo ove životne faktore, da bi mi od njih imali ogromnu uzvratnu korist, a to je opstanak, mir i blagostanje“ istakao je Bošković.

Moderatorka ove promocije bila je Slađana Merdović.

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović