Promovisana knjiga “Lamininove priče, autorke Biljane Obradović; “Želim da nas knjiga poveže neraskidivim vezama, da budemo kao jedno biće”

Promocija knjige “Lamininove priče”autorke Biljane Obradović, upriličena je večeras u Hotelu “Franca na jedan neuobičajen način - porukom, da se svi učesnici potrude da budu laminin.

A laminin je, kako je objasnila učenica Srednje stručne škole Nikolina Barać, proteinski molekul koji se nalazi u međućelijskom materijalu i povezuje sve unutrašnje organe u jedinstvenu cjelinu. Ulazi u sastav strukture gotovo svakog tkiva i od ključnog je značaja za održavanje u životu i opstanak tkiva.

“Jednostavnim riječima, laminin bi predstavljao lijepak koji drži sve ćelije na jednom mjestu. Laminin je veoma jaka sila, on služi za rast. razmnožavanje samih ćelija, a takođe,bez njega ćelije ne bi bile u stanju da primaju hranljive materije i kiseonik bez kojih ne bi mogle da prežive, služi za rast i razmnožavanje samih ćelija, On je dijagnostičar našeg tijela, odnosno ukazuje na probleme u tijelu I postepeno ih otklanja, kao i jača i čisti svaku ćeliju”, istakla je Barać.

I, upravo je to bila želja autorke, da svi koji pročitaju knjigu “Lamininove priče” budu simbolično povezani neraskidivim vezama, pomažući jedni drugima i zajednički rješavajući sve probleme. Ona je prisutne na večerašnjoj promociji pozdravila pjesmom “Buđenje”, simbolično proslavljajući rađanje knjige “Lamininove priče” i još ponešto.

“U vremenu rasplamsavanja ratova, prirodnih katastrofa, stojeći pred krizom savremenog doba sveprisutnih osjećanja tuge i straha, poljuljanog razuma,  pokušavam da razbistrim misao i pronađem koordinate sa kojih se iznova može funkcionisati u vrtlogu osjećanja modernog čovjeka. Polazne tačke su duša, ljubav i moral. Cilj mi je da nakon čitanja ovih priča postanemo kao molekul laminin,da nas ova kniga drži na okupu, da budemo svi simbolično povezani neraskidivim vezama, pomažemo jedni drugima, ukazujemo na probleme, uklanjamo ih kao laminin,” kazala je Obradović.

Moderatorka večeri bila je profesorica jezika i književnosti Zagorka Rakonjac, koja je između ostalog kazala, da Biljanu Obradović ne treba posebno predstavljati, te da  umjesto nje govore njene priče, pjesme.

“Ona je pisac koji je u stanju da vas rasplače, natjera da zadrhtite, uzdigne vas do neba a onda vam srce slomi teškom pričom punom neobičnih preokreta, te do samog kraja niste sigurni kakav će završetak biti. Misli su joj uvijek neuobičajene, pune  divnih kovanica izniklih iz srca balkanskog naroda, naviknutog na teška i još teža vremena. Ali, te iste priče u sebi ne nose samo lokalna obilježja, već imaju i globalni karakter”, istakla je Rakonjac.

Na večearšnjoj promociji govorili su Andrijana Marinković, Anela Šukurica,Vasilija Obradović, Vasilija Rahović, Radnila Ćulafić i Kemal Musić.

Knjigu ”Lamininove priče” izdala je Izdavačka kuća “Nova poetika” u okviru prošlogodišnejg konkursa “Zlatni hrast”.  Sredstva prikupljena od prodaje knjige namijenjena su  djeci iz Gaze.

Autorka: Tanja Dangubić

Foto:Vladimir Jelić