Osnovna škola „Pavle Žižić“ iz Njegnjeva proslavila vijek postojanja, Stefan Đaković đak generacije

Prigodnom svečanošću u Centru za kulturu  i  u prisustvu brojnih gostiju, kolektiv Osnovne škole „Pavle Žižić” iz Njegnjeva obilježio je značajan jubilej, 100 godina postojanja i rada te vaspitno - obrazovne ustanove.

Govoreći o prosvjetiteljstvu na području Njegnjeva, direktorica škole Bojana Brajić je kazala da vijek postojanja predstavlja mjeru uspjeha, siguran putokaz najplemenitije misije vaspitanja i obrazovanja.

“Kada hiljade malih duša u jednoj kući pod jednim krovom zapišu svoje suze i radosti, one joj podare otkucaje srca, daruju je čudesnim životom. Zauzvrat, iz nje ponesu jednako čudesne poklone koji se ne kupuju-znanje, dobrotu, čovjekoljublje, zahvalnost. Sloboda izbora odrediće njihov dalji životni put. O životu naše kuće Osnovne škole "Pavle Žižić" saznajemo iz svjedočanstava ali, i čudesne riznice sjećanja, Ljetopisa škole. Pisale su ga ruke mnogih neimara i odbranile od zaborava čitav jedan vijek. Njihova djela govore više od hiljadu riječi hvalospjeva a njihov rad počinje daleke 1920/21. godine na području Njegnjeva, kada je i otvorena prva osnovna škola u Gubavču, a  radila je u zgradi Mejtefa”, istakla je između ostalog, Brajić, dodajući da je  škola 1962-63. godine dobila status pravnog lica a stanovnici Njegnjeva i okolnih sela, potpunu osmorazrednu školu.

Brajić je saopštila i da je škola u Njegnjevu jedina licencirana ustanova na sjeveru Crne Gore koja sprovodi programe obrazovanja odraslih, prepoznata je po značajnim kulturnim i javnim djelatnostima, a od strane UNICEF-a proglašena je za model škole za opismenjavanje romske populacije.

“Naša škola otvorila je svoja vrata i najmlađima - dječjem vrtiću a i djeci sa posebnim obrazovnim potrebama. Iz godine u godinu ulažemo velike napore da obezbijedimo što bolje uslove učenicima i zaposlenima u školi. Uz pomoć Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija stvoreni su odlični uslovi za obavljanje obrazovno - vaspitnog rada. Rekonstruisano je grijanje, promjenjen dio stolarije, dobili smo novo školsko vozilo, obezbijeđena kompletna računarska oprema”, kazala je Brajić, poručujući da će i  ubuduće pažljivo birati prioritete, u skladu sa finansijskim mogućnostima i potrebama škole.

Za đaka generacije koji je tokom čitavog školovanja postizao zapažene rezultate i istakao se ne samo u nastavnim nego i u brojnim vannastavnim aktivnstima, proglašen je Stefan Đaković. On je u svom obraćanju kazao,da je ponosan što je ta škola izvjestan period posle Drugog svjetskog rata izvodila nastavu u kući njegovog čukunđeda.

“Vrijeme brzo prolazi,a kao da nam je juče bio prvi dan osnovne škole. Bili smo zbunjeni bojažljivi a danas smo ovdje zreliji, sa izgrađenim stavovima i željama. Danas obilježavamo dolazak novog poglavlja u naš život istina, neće biti bezbrižno kao ovo. Krećemo na viši nivo srećni što smo se družili, zajedno učili i osvajali znanje koje će nam biti potrebno ubuduće. Izbor za učenika generacije je priznanje za moj naporan rad i za to veliku zahvalnost dugujem svim nastavnicima”,  poručio je Đaković.

Novinarka: Tanja Dangubić

Foto: Dalibor Rakočević

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE