Dr Račić Arsović: Radimo nove operativne zahvate zahvaljujući dobrim uslovima koje imamo u Opštoj bolnici (video)

U  Opštoj bolnici u Bijelom Polju od prije dvije godine rade se nove hirurške i dijagnostičke procedure zbog kojih su pacijenti ranije upućivani u druge zdravstvene centre, ili je postojala duga lista čekanja.

Gostujući emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Rajka Račić Arsović, specijalistkinja opšte hirurgije, kazala je da su novi operativni zahvati omogućeni zahvaljujući  kvalitetnim prostornim i tehničkim uslovima u bolnici.

“Kod nas je sada moguće raditi operacije štitne žlijezde, operacije koje se tiču urologije i dječje hirurgije, za koje nam dolazi dr Saša Radović iz Podgorice, a radimo i operacije koje se ranije, iz nekih tehničkih razloga, nijesu radile u našoj bolnici a vezane su za opštu hirurgiju i hirurgiju žučnih vodova i žučnih puteva. Takođe, obavljamo i urološke operacije, a zahvaljujući novoj opremi više se rade i povećan je opseg laporaskopskih operacija”,ističe dr Račić Arsović.

Ona podsjeća da je krajem decembra prošle godine, po prvi put u Crnoj Gori primijenjena nova metoda liječenja bola u kičmi bez operacije, a prije petnaest dana urađena je i prva laporaskopska eperacija kile kod pacijenta.

“To je možda jedna od najboljih novina  budući da  da se tiče cijele Crne Gore i da je prvo kod nas urađeno liječenje bola na kičmi bez operacije, zahvaljujući našim anesteziolozima koji su entuzijasti. Urađena je  epiduraliza koja podrazumijeva  oslobađanje bolnih nerava i do sada je prilično veliki broj tih intervencija odrađen, a dolaze i pacijenti iz svih krajeva Crne Gore. Mi trenutno imamo dvojicu kolega koji su na subspecijalizaciji laporaskopske hirurgije, jedan od njih, dr Mališa Leković je prije petnaestak dana u saradnji sa konsultantom iz Valjeva, organizovao prvu laporaskopsku operaciju ingvinalne hernije, do sada su se kod nas laporaskopski radile samo  žučne  kese i apendiksi, međutim ovo je nešto novo i nadam se da će se širiti dalje, ali prvi put u našoj bolnici je izveden taj zahvat. Laporaskopija je budućnost i to je standar današnjice i mi smo na putu da se ti standardi postignu, da se standardizujemo sa svima jer smo unazad nekoliko godina bili  prilično daleko, ali sada idemo naprijed. To je dobra vijest i mislim da naši pacijenti ne trebaju ići  u druge zdravstvene ustanove zbog takvih intervencija, jer je to u perspektivi nešto što će se ovdje raditi  rutinski”, poručila je dr Račić Arsović. 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video prenos: Ljilja Brajković

Audio obrada: Sanida Kajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE