Učenici Srednje stručne škole prigodnim programima obilježili 23. april - Svjetski dan knjige

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila, danas je u biblioteci Srednje stručne škole, realizovan program "Stare ljubavi".

Kako je kazao profesor Rafet Mulić, program „Stare ljubavi“ dio je projekta „Dobre knjige, dobri prijatelji“ koji organizuju JU Ratkovićeve večeri poezije, JU Srednja stručna škola, Omladinski klub "Jelisej", NVU "Klub kulture" i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) iz Podgorice.

„Kroz današnji program želimo mladim ljudima da ukažemo na neophodnost čitanja. Danas smo, pored uvodnih napomena o Svjetskom danu knjige i autorskih prava, imali i jednu izložbu rariteta, koju je upriličio naš profesor Rajo Minić. Kako je i sam kolekcionar oko pet hiljada knjiga, ali i gramofonskih ploča i gramofona, danas su učenici, neki možda i po prvi put, vidjeli gramofon i ploče i način kako to sve funkcioniše“ kazao je Mulić.

U programu pod nazivom „Mlada ruka lakše piše“ mladi literarni stvaralac Vojin Nedović, iz ugla svog stvaralačkog opusa, predstavio je učenicima šta znači stvarati poeziju, prozu i uopšte umjetnost.

„Nadam se da sam uspio da prenesem moje iskustvo i znanje iz dosadašnjeg bivstvovanja u svijetu književnosti i da ću mlade ljude tako podstaći da i oni pišu, ako ne da pišu, onda bar da čitaju knjige“ kazao je Nedović. 

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vlado Jelić