“Nevladine organizacije nezaobilazna karika u procesu donošenju odluka na lokalnom nivou”

Informativni karavan o mehanizmima učešća građana i NVO u procesima donošenja odluka  održan je danas u sali SO Bijelo Polje. Radionica je imala za cilj da predstavi mehanizama učešća nevladinih organizacija  i građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, kao i bolje upoznavanje sa načinom korišćenja i dometima svakog od predviđenih mehanizama. Posebna pažnja usmjerena je na institut „prazna stolica“ koji omogućava predstavnicima nevladinih organizacija da aktivno učestvuju na sjednicama skupština opština, kako bi svoje stavove, prijedloge i sugestije predstavili lokalnim odbornicima.

“Cilj današnjeg sastanka jeste da sa jedne strane predstavimo sve ono što su mehanizmi, a koji su na raspolaganju nama kao građanima ali, i nama kao predstavnicima nevladinih organizacija”, kazala je Zorana Marković iz Centra za razvoj nevladinih organizacija.

Današnji informativni karavan održan je u okviru projekta “Sinergijom do dobrog upravljanja u lokalnim zajednicama“, koji sprovodi Centar za razvoj nevadinih organizacija uz finansijsku podršku kroz projekat SMART Balkans – civilno društvo za povezan Zapadni Balkan.

“U suštini, projekat “Sinergijom do dobrog upravljanja lokalnim zajednicama” je naš projekat kojim želimo da podstaknemo i ojačamo participativnu demokratiju odnosno, učešće građana i nevladinih organizacija i neformalnih grupa, pa i svih oblika organizovanja, naročito na lokalnom nivou, kao mjestu gdje se obraćamo sa svojim primarnim problemima, odnosno svi naši svakodnevni problem se vezuju za lokalni nivo. Kroz ovaj projekat radimo posjete opštinama, i ovo je jedna od petnaest posjeta opština širom Crne Gore u kojima pokušavamo da objasnimo šta su to mehanizmi, na koji način funkcionišu ili ne funkcionišu i, da otvorimo diskusiju na koji način možemo da unaprijedimo iste, kako bismo imali adekvatno i smisleno učešće građana u donošenju odluka. Osim ovih posjeta kroz ovaj projekat realizujemo obuke za osoblje iz lokalnih samouprava, odnosno  službenike koji će biti obučeni o tome koji su sve to mehanizmi učešća na lokalnom nivou, koje zakonodavstvo ih propisuje, na koji unaprijediti to zakonodavstvo”, kazao je Petar Knežević iz CRNVO.

Dodaje da je potrebno konstantno raditi na unapređenju i jačanju kapaciteta. “Radimo jednu opsežnu  informativnu kampanju  kroz koju  težimo da informišemo građane šta je to sve njima na raspolaganju, na koji način treba rješavati problem u svojoj zajednici a, osim toga, organizovaćemo i završni okrugli  okrughli sto na kojem ćemo zaključiti projekat i predstaviti naše rezultate”, naglasio je Knežević.

Zdravko Janjušević iz Bjelopoljskog demokratskog centra kazao je da je  ovo kompleksna tema, jedna od najvažnijih tema za nevladine organizacije, budući da su nevladine organizacije jedna od nezaobilaznih karika u procesu donošenju odluka na lokalnom nivou.

"I nevladine organizacije jesu most saradnje između građana i donosilaca odluka. Mi želimo da kreiramo jedan povoljniji ambijent za djelovanje nevladinih organizacija ali, i veće učešće građana u procesu donošenja odluka. Postoje poruke koje se tiču toga da treba da se uključimo u proces donošenja odluka, jer ako se mi ne uključimo u taj proces, neko će u ime nas donositi odluke koje neće biti povoljne za nas, neće odražavati naše interese i one stvari koje su vezane za razvoj građana”, istakao je Janjušević.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić