Polaganjem cvijeća na spomen obilježje "Dvanaest ruža" i komemoracijom u Centru za kulturu obilježene dvije decenije od stradanja bugarskih đaka (video)

Komemoracija povodom dvadeset godina od stradanja 12 đaka iz bugarskog grada Svištova, koji su, vraćajući se sa ekskurzije, poginuli u Gostunu u blizini Bijelog Polja,održana je danas u bjelopoljskom Centru za kulturu. Tom prilikom predsjednik Opštine, Petar Smolović kazao je da je ta tragedija bila povod za zbližavanje naroda Bugarske i Crne Gore.

„Ovih 12 anđela vječno će bdjeti nad zbratimljenim Svištovom i Bijelim Poljem, podsjećajući nas da ljudska samilost u najtežim trenucima ne poznaje granice,“ rekao je, između ostalog, predsjednik Smolović, iskazujući  još jednom zahvalnost svima koji su spašavali djecu iz nabujalog Lima, ne štedeći pritom, ni  svoje živote.

I potpredsjednica Republike Bugarske Ilijana Jotova, izrazila je zahvalnost i poštovanje građanima Bijelog Polja i Prijepolja na, kako je kazala, nesebičnom pomaganju u spasavanju mladih života.

„Jedna velika tragedija je zaustavila njihov polet, uništila njihovo djetinjstvo i jedino što je ovdje na njihovom spomeniku ostalo su, njihova slomljena krila. Dvadeset godina postavljamo isto pitanje, gdje smo tako pogriješili da se dogodi ta nesreća i svake godine se pitamo na komemoracijama šta možemo uraditi da se takvo što ne ponovi“ istakla je potpredsjednica Bugarske.

Komemoraciji su prisustvovali i gradonačelnik Svištova Genčo Genčev, Stefan Dimitrov ambasador Bugarske u Crnoj Gori, Petko Dikov ambasador Bugarske u Srbiji, Angel Angelov ambasador Bugarske u Sjevernoj Makedoniji, kao i bivši ambasador Bugarske u Srbiji i Crnoj Gori Georgi Dimitrov, počasni konzul Bugarske u Crnoj Gori Novica Jovović, zamjenica generalnog sekretara Vlade Crne Gore Irena Bućić Popović, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore od 2003. do 2018. godine, Drago Popadić predsjednik opštine Prijepolje i bivši predsjednik opštine Bijelo Polje Tarzan Milošević.

Predhodno su visoke delegacije Bigarske i Crne Gore, članovi porodice stradalih, predsjednici opština Bijelo Polje i Prijepolje posjetili spomenik stradalim đacima u Gostunu, a položili su i cvijeće na spomen obilježje „Dvanaest ruža“ u Bijelom Polju.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić