Dr Madžgalj: Oboljeli od epilepsije žive normalan život, osim što su vezani za doživotno uzimanje terapije (Video)

Epilepsija je jedna od najučestalijih bolesti ili poremećaja u neurologiji, ali je u Crnoj Gori ona i dalje tabu tema za mnoge. Pretpostavlja se da u svijetu oko 100 miliona osoba ima epilepsiju, a u Crnoj Gori blizu sedam hiljada. 

Šta je epilepsija i zbog čega je ta bolest još uvijek tabu tema  a oboljeli od epilepsije stigmatizovani govorio je, između ostalog, neurolog dr Milan Madžgalj, gostujući  u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje.

“Nažalost, stigma postoji, postojala je i sva je prilika da će postojati i dalje, i mnogo neuroloških tema i stručnih i manje stručnih su upravo o tome -stigma u epilepsiji.To je jednostavno nešto što se generacijama provlači, misleći da se radi o bolesti koja je misitična, nedovoljno ispitana, koja je nepredvidiva, i  donekle ima istine u toj nepredvidivosti ali, istina je i da je bolest prilično dobro ispitana, pogotovo u poslednje vrijeme,  u smislu uzroka nastanka te bolesti,ali je daleko od toga da bi ti pacijenti u bilo kom pogledu trebalo biti stigmatizovani.  Oni u suštini žive jedan normalan život, osim što su vezani za doživotno uzimanje terapije  ako se radi o primarnoj epilepsiji, i ono što je važno da se ritam života u nekim segmentima samo treba korigovati. Živjeti sa epilepsijom je mnogo komfornije nego recimo sa dijabetesom”, ističe dr Madžagalj.

Doktor Madžgalj kaže i da je učestalost epilepsije različita u zavisnosti od starosnih grupa.

“Najčešće su u prvoj dekadi i zadnjim  dekadama od 70-te godine  pa naviše. To je konkretno vezano za uzroke, i iz tog razloga se u mlađem periodu javljaju  naslj edne ili primarne epilepsije, dok su u starijoj životnoj dobi simptomatske, kao rezultat oštećenja moždanog tkiva zbog raznih bolesti, bilo da su u pitanju degenerativne, vaskularne, infektivne i druge”, naglašava Madžgalj.

 

Repriza emisije  "Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Tanja Dangubić

Video i foto: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video prenos: Ljilja Brajković

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.         

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE