Održan sastanak na temu izgradnje Centralne gradske džamije u Bijelom Polju

Predsjednik Opštine Petar Smolović i predsjednik Skupštine Opštine Abaz Dizdarević razgovarali su juče sa reisom Islamske zajednice Crne Gore Rifatom Fejzićem i njegovim saradnicima, predstavnicima Opštine Konya iz Turske, Ambasade Republike Turske i građevinskim stručnjacima na temu izgradnje Centralne gradske džamije u Bijelom Polju.

Predsjednik Smolović se zahvalio delegaciji na posjeti i istakao da je nadležni opštinski organ izdao urbanističko-tehničke uslove, ali ćemo shodno mogućnosti podržati izgradnju Centralne džamije.

-Ova džamija će biti ne samo vjerski objekat, već i kulturno-edukativni centar od značaja za Bijelo Polje za koji će biti zainteresovani i turisti koji će boraviti ili prolaziti kroz Bijelo Polje. Bijelo Polje je grad poznat po toleranciji, pa je 2003. godine zavrijedio i Nagradu za najtolerantniji grad u Srbiji i Crnoj Gori, ističe Smolović.

Reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić rekao je da je izgradnja Centralne gradske džamije značajna, ne samo za bjelopoljski Medžlis, već i čitavu Islamsku zajednicu.

-Nakon dugo vremena došli smo do samog početka izgradnje ovog objekta, dijelom je i Opština pomogla kupovinu zemljišta. Izgradnja ove džamije je potreba za muslimane ovoga grada, kazao je Fejzić.

Muhamed Sorgun, predstavnik Opšine Konya istakao je da Crna Gora nikada u svojoj istoriji nije prekidala odnose sa Republikom Turskom.

-Želimo da sarađujemo sa Opštinom Bijelo Polje i da dodatno unaprijedimo naše odnose. Ovo kao što ste rekli, nije samo vjerski, već i objekat velikog kulturološkog značaja, kazao je Sorgun.

 

Izvor: bijelopolje.co.me