Djeca iz Udruženja “Zračak Nade” iz Pljevalja i “Oaza” iz Bijelog Polja na gradskom trgu stvarali raznobojne maštovite kreacije u susret Međunarodnom danu osoba sa Daunovim sindromom

Djeca iz NVO Udruženje roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Zračak Nade“ iz Pljevalja i Udruženja „OAZA“ okupila su se danas na gradskom trgu u inkluzvinim radionicama organizovanim u okviru projekta „ Pružanje licenciranih usluga podrške za život u zajednici djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i odraslim licima sa invaliditetom u Pljevljima”, a  u susret21. martu-Međunarodnom danu osoba sa Daunovim  sindromom.

Dvadesetoro djece iz oba udruženja obasjani prvim proljećnim sunčevim zracima i uz znatiželjne poglede sugrađana, crtali su i bojili bojicama, flomasterima, temperama, kredama u boji i drugim materijalom na hamer papirima, krep papirima i pločniku, stvarajući zanimljive radove  kako samo dječja mašta može da osmisli. 

„Projekat „Pružanje licenciranih usluga podrške za život u zajednici djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i odraslim licima sa invaliditetom u Pljevljima” finansijski je podržalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja, i u okviru tog projekta jedna od aktivnosti je današnja inkluzivna radionca. Radionice su osmišljene tako da se djeca iz Bijelog Polja i Pljevalja pojave  uoči 21. marta, da još jednom pokažemo da su  naša djeca vidljiva, da je socijalna inkluzija u Bijelom Polju na finom nivou, što znači da i vi polako dobijate epitet inkluzivnog grada. Važno je da kažemo das u  sve ove i slične aktivnosti  usmjerene na što veću vidljivost i prisutnost djece i mladih sa smetnjama u razvoju, važno je da živimo zajedno a nikako jedni pored drugih”, kazala je Sanela Ziga iz Udruženja “Zračak Nade”.

Zadovoljstv o što su djeca sa smetnjama u razvoju iz Pljevalja i Bijelog Polja imala priliku danas da se druže i pokažu svoju maštovitost izrazila je i Rasema Hekalo iz bjelopoljskog Udruženja „Oaza“.

“Veliko zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa „Zračkom Nade“, da se djeca druže, danas je prelijep dan i ovu radionicu smo organizovali u susret  21. martu – Svjetskom danu osoba sa Daunovim sindromom. Djeca uživaju u radioniocama, intersovanje sugrađana je na zadovoljavajućem nivou i željeli smo da skrenemo pažnju na našu djecu, na njihovu integraciju u socijalnu zajednicu,a  možemo se i pohvaliti da je Bijelo Polje široka lokalna zajednica  koja pruža mogućnost svima nama, a  i težimo tome,  da smo svi ravnopravni i da naša djeca budu prihvaćena“, kazala je Hekalo.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vlado Jelić