Rađenović Stanojević ”Pjesništvo treba da oplemeni i da obrazuje ovaj naš svijet”

Zbirka izabranih pjesama ''Latice lotosa'', autorke Stanke Rađenović Stanojević predstavljena je večeras bjelopoljskoj publici u Centru za kulturu.

Kako je autorka kazala, u pitanju je zbirka izabranih pjesama koje su nastale tokom prethodnih decenija, a koje je urednik i recenzent knjige, Valerio Orlić, upakovao u jednu cjelinu pod nazivom  “Latice lotosa”

“Kao što je na jednoj promociji u Budvi objasnila magistar Zora Jestrović - lotos je cvijet koji ima dubok korijen u mulju, a ima tako izvanredne lattice koje predstavlja svijetu, tako i pjesništvo čini se, treba da oplemeni i da obrazuje ovaj naš svijet, koji je u glibu i kalježi, da se predstavi na jedan lijep način da se potrudi da izrodi ono najbolje i da zaista budu latice, da budemo nježni, obzirni i empatični jedni prema drugima” kazala je Rađenović Stanojević.

Knjiga je podijeljena u pet ciklusa, kazala je autorka, koje je Orlić, tematski zaokružio rukovodeći se lirizmom, odnosno motivacijsko-tematskom zaokupljenošću i koncentrisanošću u pjesmama.

“Dakle, u određenim ciklusima izabrane su pjesme čak i one objavljene u prvoj zbirci 1998, kao i one napisane 1990. i 1991. do ovih koje su napisane 2021. Tu je našao i neku zajedničku nit koja može da ih drži na okupu u okviru jednog ciklusa” dodala je Rađenović Stanojević.

Zbirka pjesama je prošle godine dobila nagradu “Književno pero” za knjigu godine izdavačke kuće Hrvatsko književno društvo.

Razgovor sa Stankom Rađenović Stanojević vodio je Edin Smailiović, a poeziju su čitali Nela Terzić, Slađana Merdović i Predrag Vukojević.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović