Frajle i Hari Mata Hari specijalni gosti 16. Internacionalnog festivala tamburaških orkestara

Popularna novosadska grupa The Frajle i poznata grupa iz Bosne i Hercegovine Hari Mata Hari specijalni su gosti ovogodišnjeg 16. Internacionalnog festivala tamburaških orkestara, koji će se 3. i 4. avgusta održati na gradskom trgu u Bijelom Polju, saopšteno je na današnjoj konferenciji, održanoj u galeriji Centra za kulturu.

Svakog ljeta, već punih šesnaest godina, Bijelo Polje diše u ritmu akorda i žica tambura najboljih tamburaških orkestara, a ove godine, u okviru dvije festivalske večeri, nastupiće jedanaest tamburaških ansambala iz Mađarske, Hrvatske, Makedonije,  Srbije i Crne Gore.

Najavljujući bogat i kvalitetan program XVI IFTO umjetnički direktor festivala, Mićo Miranović istakao je da je bjelopoljski festival tamburaških orkestara najzreliji festival ove vrste na prostorima bivše Jugoslavije.

“IFTO danas važi za jedan od prestižnijih, što pokazuje da su po ugledu na naš festival nastali festivali u Kumanovu i Užicama, gdje su crnogorski tamburaški orkestri uvijek dobrodošli. Zahvaljujući ovom festivalu više od 200 ansambala je nastupilo u Bijelom Polju, a pored orkestara sa prostora bivše Jugoslavije imali smo i goste iz Grčke, Bugarske, Austrije, Mađarske, Češke, Rusije, što takođe govori o kvalitetu ove muzičke manifestacije”, podvukao je Miranović.

On je kazao da je zahvaljujući Internacionalnom festivalu tamburaških orkestara Bijelo Polje našlo svoje mjesto na mapi  najznačanijih tamburaških festivala.

“IFTO je manifestacija na kojoj su učestvovali zaista reprezentativni majstori tambure, koji su iz ovog grada odnijeli najljepše uspomene i koji se uvijek rado vraćaju u Bijelo Polje. Ovaj festivala istrajava u svojoj misiji, afirmiše muzičko nasleđe i kulturu, ne samo Crne Gore, već i zemalja učesnika, povezuje ljude, kulture, vremena i gradi mostove prijateljstva među državama”, naglasio je umjetnički direktor festivala.

Predsjednik Skupštine Opštine Abaz Dizdarević kazao je na današnjoj konferenciji da je umjetnički direktor festivala Mićo Miranović i za ovaj 16. saziv festivala uspio da priredi sjajan program, što će ljubitelji tambure imati priliku i da vide i čuju tokom dvije festivalske večeri, u petak i subotu.

“Po ocjeni Savjeta festivala ova manifestacija i kvalitativno i kvantitativno iz godine u godinu pokazuje sve sadržajniji i bolji program i ono što je najvažnije kvalitet izvođača i dalje je prioritetan u samom kreiranju programa, kako kada je riječ o tamburaškim orkestrima, tako i o nastupima u revijalnom dijelu, u okviru kojeg nastupaju zvijezde kje okupljaju naročito onu mlađu populaciju”, rekao je Dizdarević, pozivajući sve zaljubljenike u ovu vrstu muzike da dođu i uživaju u ovogodišnjem 16. IFTO.

Internacionalni festival tamburaških orkestara jedna od najznačajnih kulturnih manifestacija naše opštine, a učešće na ovom festivalu postalo je mjera prestiža, kada je u pitanju ovaj muzički žanr, istakla je danas Slađana Bubanja, pr festivala.

“Kvalitet i značaj ove manifestacije najbolje potvrđuju brojna priznanja i nagrade, koja pristižu od učesnika i institucija kulture iz zemalja regiona, a posebno je važno pomenuti da je prošle godine  Asocijacija evopskih festivala IFTO označila kao jedan od izvanrednih među 700 festivala Evrope”, kazala je Bubanja.

U okviru XVI  Internacionalnog festivala tamburaških orkestara pored 11 tamburaških ansambala i specijalnih gostiju grupe The Frajle i Hari Mata Hari, biće održan i koncert posvećen Kseniji Cicvarić pod nazivom ''21 godina poslije'', u okviru kojeg će nastupiti Šukrija Žuti Serhatlić, Tanja Šeter, Nedžib Delić i Milena Pantović.

Ovogodišnji program festivala biće upotpunjen i izložbom slika Miomira Miša Vemića, koja će biti otvorena 3. avgusta u galeriji Centra za kulturu sa početkom u 18 časova,  dok će dan kasnije takođe od 18 časova biti održana promocija knjige ''Đevojko, zlatna jabuko'',  autora Senada Gačevića i Senada Kazića.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE