Sprovedene obuke iz prve pomoći za zaposlene - oblast zaštita na radu

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje, organizovala je obuke iz prve pomoći za zaposlene u JU Gimnazija "Miloje Dobrašinović", JU Srednja elektro - ekonomska škola, Dnevnog centra "Tisa" i Male grupne zajerdnice, koje je sprovodio licencirani predavač dr Besim Kadić.

Dr Kadić je istakao zadovoljstvo što sve veći broj zaposlenih u državnim, privatnim ustanovama, školama, preduzećima, kao i veliki broj sugrađana želi da prođe osnovnu obuku u pružanju prve pomoći, te samim tim savladaju osnovene tehnike, kako bi mogli da ukažu prvu pomoć.

"Svako od nas može biti u prilici da treba prvu pomoć, ali svako od nas, takođe, može da nauči da pruži prvu pomoć. Posebna pažnja usmjerena je na one populacione kategorije koje su izložene povećanom riziku od povreda zbog vrste posla, kojim se bave, koji taj posao nosi, kako bi u svakom trenutku bili obučeni da reaguju i pruže prvu pomoć unesrećenom do dolaska stručne ekupe ljekara ili HMP"- dodao je dr Kadić.

Veoma je važno da što veći broj zaposlenih prođe osnovnu obuku prve pomoći, kako bi u slučaju nezgode znali kako da reaguju i unesrećenom pruže prvu pomoć - kazao je Kadić.

"Obuka zaposlenih iz prve pomoći obuhvata upoznavanje sa postupcima za pružanje prve pomoći, materijalom i opremom potrebnom za pružanje prve pomoći. Cilj obuke je da se zaposleni obuče u tehnici previjanja povreda, u zaustavljanju krvarenja, u pružanju pomoći od udara električne struje, u postavljanju udlaga kod preloma kostiju, pravilima kardiopulmonalne reanimacije, uklanjanju, smještaju i prenosu povrijeđenog odnosno naglo oboljelog lica." - zaključio je Kadić.

Iz opštinskog Crvenog krsta su podsjetili, da svaki čovjek treba da zna da ukaže prvu pomoć samom sebi i onome kome je ona potrebna, te da prva pomoć treba da bude pružena što prije, ne čekajuci na dolazak stručnog osoblja, jer to predstavlja samo gubitak dragocjenog vremena, a ponekad upravo takva zakašnjenja dovode u pitanje život povrijeđenog.

Saopštenje: PR Tim Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje