Prigodnim aktivnostima bjelopoljski osnovci obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika

Prigodnim aktivnostima učenici bjelopoljskih škola obilježili su Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je od strane UNESCO-a ustanovljen 1999.godine.

Nastavnica  crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Snežana Bošković, kazala je, u izjavi za Radio Bijelo Polje, da su današnjim aktivnostima povodom ovog važnog datuma željeli podići svijest o značaju maternjeg jezika, promovisati jezičku i kulturnu različitost i višejezičnost.

,,Trudimo se da realizacijom različitih aktivnosti damo svoj doprinos obilježavanju Dana maternjeg jezika. Ove godine smo realizovali radionice pod nazivom ‘Čuvajmo naš jezik‘. Radionice su djeci pružile mogućnost da pokažu svoje govorničke sposobnosti, da diskutuju o opravdanosti i neopravdanosti upotrebe stranih riječi i uticaju društvenih mreža na jezičku kulturu, te kroz igru asocijcija dođu do nekih jezičkih i književnih pojmova. Učenici su objašnjavali značenje određenih krilatica i izreka koje najbolje pokazuju značaj maternjeg jezika u jednoj društvenoj zajednici“, istakla  je Bošković  i,  dodala da su učenici Osnovne škole ,,9. maj“ pripremili i predstavu ,,Pokondirena tikva“ kako bi time dodatno ukazali na značaj maternjeg jezika.

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: privatna arhiva