Podrškom Crvenog krsta u Bijelom Polju obuhvaćeno 200 pripadnika treće dobi

Centar za njegu u zajednici ima za cilj da pruži svu neophodnu pomoć i podršku našim starijim sugrađanima, kako bi prevazišli teškoće u svom funkcionisanju i dostojanstveno i zdravo starili, ističe Ivana Bulatović.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore, Austrijskim Crvenim krstom i Ministarstvom zdravlja, a zahvaljujući podršci Evropske unije i Austrijske agencije za razvoj uspješno već nešto više od dvije godine sprovodi projekat "Inovativne usluge podrške za starije u zajednici".U okviru ovog projekta otvoreni je Centar za njegu u zajednici koji nudi širok spektar usluga za starije sugrađane, ali i neformalne njegovatelje. Socijalna radnica u Centru za njegu u zajednici Ivana Bulatović kaže da je cilj usluga koje Centar pruža da omoguće da stariji što duže borave u svom prirodnom,sebi poznatom okruženju uz očuvan kvalitet života i dostojanstvo.

Kroz projekat je dosad obuhvaćeno oko 200 korisnika, ali i značajan broj neformalnih njegovatelja koji tokom brige o starijim članovima svojih porodica redovno dolaze na grupe samopomoći kako bi dobili savjete i smjernice o liječenju i njezi svojih najbližih ali i međusobno razmijenili iskustva - ističe Bulatović i dodaje da se kontinuirano sprovode terenske aktivnosti za korisnike kojima socijalna radnica, medicinska sestra, dvije gerontodomaćice i 20 volontera na terenu pružaju brojne socijalne i zdravstvene usluge, psiho-socijalnu podršku, pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kako u kući tako i van nje, a sve u cilju adekvatnog zadovoljavanja potreba starijih osoba i unapređenja kvalieta njihovih života. Za korisnike koji žive na nepristupačnim mjestima, volonteri redovno dostavljaju osnovne životne namirnice, vodu i ljekove.

Stariji su po svojoj prirodi jedna od najranjivijih grupa u društvu. Neki od najvećih problema sa kojima se suočavaju su usamljenost, loše zdravstveno stanje i siromaštvo. Centar za njegu u zajednici ima za cilj da kroz ovakve i slične aktivnosti pruži svu neophodnu pomoć i podršku našim starijim sugrađanima, kako bi prevazišli teškoće u svom funkcionisanju i dostojanstveno i zdravo starili - navela je Bulatović.

U okviru projekta realizovan je i inovativni program za usporavanje demencije, koji se po prvi put sprovodi u Crnoj Gori.

Volonteri su jednom nedjeljno obilazili korisnike kod kojih je dijagnostifikovana demencija ili neki drugi vid kognitivnih poteškoća. Zajedno sa korisnicima, na teblet uređajima radili su niz matematičkih, jezičkih, muzičkih ali i fizičkih vježbi, koje su prilagođene njihovom trenutnom zdravstvenom stanju - kaže Bulatović.

Iz godine u godinu proširuju paletu usluga

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Zoran Rudić kaže da će i u narednom periodu kroz ovakve i slične projekte raditi na pružanju pomoći i podrške pripadnicima treće životne dobi, ali i ostalim ranjivim kategorijama stanovništva.

Iz godine u godinu se trudimo da u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore, lokalnom samoupravom i brojnim partnerima proširimo paletu usluga, kada su stariji sugrađani u pitanju i na taj način doprinesemo da kroz radionice, druženja, izlete, proslave rođendana, ali i međugeneracijska druženja, stariji imaju što veći broj aktivnosti i da što duže borave u svom okruženju – dodao je Rudić.

Izvor: OO Crvenog krsta Bijelo Polje