Osnovci kreativnom radionicom obilježili Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, Sekretarijat za lokalnu samoupravu organizovao je radionicu za učenike bjelopoljskih osnovnih škola u saradnji sa Kancelarijom za rodnu ravnopravnost i Kancelarijom za mlade.

- U cilju promocije STEM (nauka, tehnologija, inžinjerstvo, matematika) obrazovanja i obilježavanja 11. februara  Međunarodnog dana djevojčica i žena u nauci organizovano je predavanje i radionica za učenice osnovnih škola: "Risto Ratković", "Dušan Korać", "Marko Miljanov", "Pavle Žižić", "Aleksa Bećo Đilas" i "Nedakusi" na temu “Djevojke i nauka”. Predavanje je  održala  Olivera Marković, pedagoškinja i regionalna ICT koordinatorka  za Bijelo Polje, dok su u ime Opštine prisutne učenike pozdravili Miloš Kljajević i Almasa Rizvanović iz Kancelarije za rodnu ravnopravnost, stoji u saopštenju.U saopštenju se navodi da, Međunarodni dan  u nauci, ima za cilj da ohrabri djevojke i žene da odaberu karijeru u STEM obrazovanju, ukaže na rodne podjele u digitalnom i tehnološkom svijetu, da pospiješi tehnološko obrazovanje ali i da utiče na stvaranje raznolikih i inkluzivnih timova koji vode ka kreiranju boljeg radnog okruženja i ka povećanju produktivnosti.

Istraživanja su pokazala da će preko 65% današnjih učenika i učenica raditi poslove koji u ovom trenutku ne postoje. Povezivanje djevojčica i edukacija,  glasna poruka koju Međunarodni dan šalje imaju za cilj da pomognu djevojčicama i ženama  da se što bolje pripreme za tu novu budućnost, zaključuje se u saopštenju.

izvor:bijelopolje.co.me