U susret Međunarodnom danu pravde mreža Ekos organizovala okrugli sto

Nevladina organizacija Opštinsko udruženje oboljelih od multipla skleroze iz Bijelog Polja organizovala je danas u Hotelu “Franca” okrugli sto na temu “U susret Međunarodnom danu pravde - Imamo  li što obilježiti?”, a u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja”.

Predsjednica Udruženja, Lidija Guberinić, je podsjetila da se Međunarodni dan pravde obilježava 10. decembra, ali je iz razloga obiljeežen danas.

“Trebalo nam je da skupimo sve važne predstavnike raznih instiucija, koji su i te kako bitni i za primjenu  principa rodne ravnopravnosti u praksi, jer samo zajedno i multisektorskim pristupom,  možemo raditi na razvijanju  rodne ravnopravnosti u našoj zemlji. Ovaj okrugli sto se organizuje u okviru 16 dana građanskog aktivizma.  Počelo je 25. novembra - Međunarodnim danom borbe  protiv nasilja,  jer znamo da iz rodne neravnopravnosti u stvari i potiče to rodno zasnovano nasilje. Važno je da radimo na promociji rodne ravnopravnosti i u životu, u  svakodnevnim okolnostima, upravo na principima  rodne ravnopravnosti  i to je najvažnije  u samom pristupu  demokratskog razvoja  društva”, poručila je Guberinić.

On je kazala da se rodna ravnopravnost uglavnom sthvata i primjenjuje u smislu participiranja jednakg broja žena i muškaraca u različitim sferama društva.

“Međutim, ovaj pojam ne znači samo to, već se dostizanje rodne ravnopravnosti odnosi i na eliminisanje svih oblika rodno zasnovane diskriminacije i rodnih stereotipa u svim oblastima života. Uz to, integrisanjem rodne perspektive postiže se veći stepen demokratičnosti društva,osnaživanje žena,jednaka vidljivost”.

Guberinić je podsjetila i da kampanju sprovodi EKOS mreža, koju čini ukupno 10 nevladinih organizacija iz Nikšića,Berana, Plava, Rožaja i Bijelog Polja, a organizuje se u okviru projekta “Obrazovanje i ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena i djevojčica-Ekos”, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Slovenije.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić