Koprivica: "Poezija Crne Gore ima svijetlu budućnost"

Amina Ramdedović iz Petnjice pobjednica je finalne večeri najboljih mladih autora poezije do 18 godina na manifestaciji pod nazivom „Afirmišimo mlade književne talente od 14 do 18 godina“.

 Tako je odlučio žiri u sastavu prof. dr Dragan Koprivica (predsjednik žirija) i članovi: Vlatko Simunović, književni kritičar, pisci Nikola Šćepanović, Braho Adrović i književnica Milanka Aranitović Rakočević.

Žiri je odlučio da drugo mjesto pripadne Sari Vraneš iz Tivta , dok su treće mjesto ravnopravno dijelile Elda Mujović iz Bijelog Polja i Denisa Diglesić iz Tuzi.

Na finalnoj večeri dodijeljene su i nagrade publike, tako je za najboljeg proglašen je Petar Ratković iz Cetinja, drugo mjesto publika je dodijelila Ivani Tomašević iz Herceg Novog, a treće mjesto pripalo je Nikolini Rakočević.

Obrazlažući dodjelu prve nagrade predsjednik žirija Dragan Koprivica je kazao da  su u odlučivanju žirija presudile nijanse, što znači da poezija Crne Gore ima svijetlu budućnost .

„Posebno mi je zadovoljstvo što smo imali veliki broj takmičara, a posebno što su u odlučivanju žirija presudile nijanse, što znači da poezija Crne Gore ima svijetlu budućnost pored ovako talentovane djece. Amina je dala akcenat tzv. meditativnoj poeziji uz neke filozofične crte koje se skoro i ne bi očekivale u njenom uzrastu, ali je isti utisak ostavila na cijeli žiri“ kazao je Koprivica.

Kako je kazala mlada poetesa Amina Ramdedović, poeziju piše od osnovne škole, a želja joj je kako kaže da objavi zbirku poezije.

“Iskreno nijesam očekivala pobjedu, ali svakako mi veoma znači, a kako sam maštala o tome da objavim knjigu, sada mi je ova nagrada podstrek da to zaista uradim” kazala je Amina.

Na ovoj finalnoj večeri autorske poezije takmičilo se ukupno 25 mladih talenata iz 25 crnogorskih opština, koji su se predstavili svojim pjesmama.

Takmičenje je realizovano u okviru manifestacije „Afirmišimo mlade crnogorske književne stvaraoce iz Crne Gore do 18 godina“ koju  organizuje Internacionalna kulturna asocijacija IKA.

Tekst i foto: Vanja Šabanović