REFESTICON CINEMA - roman Rat svjetova, Herberta Džordža Velsa i film Stivena Spilberga

Na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom i četvrtkom od 17.30 emitujemo serijal kulturno-zabavnih emisija Refesticon Cinema.

Serijal je posvećen filmovima naučne fantastike koji su nastali na osnovu najznačajnijih književnih djela.

U današnjoj emisiji govorićemo o romanu i filmu Rat svjetova, Herberta Džordža Velsa

Rat svjetova je film Stivena Spilberga iz 2005. godine, temeljen na originalnom romanu Herberta Džordža Velsa, sa Tomom Kruzom i Dakotom Fening u glavnim ulogama.

To je jedna od četiri adaptacije romana.

Film uključuje elemente, ne samo iz Velsovog romana, nego i iz radio-drame iz 1938. i filma iz 1953. godine.

Kao u romanu, koji je smješten u i oko Londona, priča se pripovijeda iz perspektive građana uhvaćenih u sukob. Iako je roman opisivao iskustva usamljenog britanskog novinara u 19. vijeku, smisao Rata svjetova je, prema Spilbergu, prikazati rat "kroz oči jedne američke porodice koja ga pokušava preživjeti". Smješten je u rani 21. vijek, dok se radio-drama odvija u Nju Džersiju.

"Rat svjetova" je naučno-fantastični blokbaster koji kroz priču o sukobu suprotstavljenih civilizacija ponajprije govori o snazi porodice i roditeljske ljubavi, kombinijući tako vrhunskim specijalnim efektima podebljanu akciju i dramu o mogućem raspadu porodice usljed ključnih događaja za našu planetu. Možda i najveći živi reditelj Holivuda, slavni Steven Spielberg ovdje je tako svoja klasična motivska čvorišta nadogradio modernim tehničkim mogućnostima, istovremeno se koristeći skoro pa arhetipskim zapletima o susretima sa Svemircima.

Priča počinje kad lučki radnik iz Bruklina, Rej Ferier (Tom Kruz) ujutro završava svoju treću smjenu. Njegova bivša žena Meri En i njen novi imućni muž Tim mu ostavljaju 10-godišnju kćer Rejčel (Dakota Fanning) i sina tinejdžera Robija. Oni će ostati s njim u Nju Dzersiju, dok će Tim i Meri En posjetiti njene roditelje za vikend u Bostonu. Kasnije tog dana, Rej se budi, a Rejčel mu kaže da je Robi ukrao auto i otišao…

 

U nastavku možete poslušati audio snimak emisije:

 

REFESTICON CINEMA

 

Serijal Refesticon Cinema realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023 Transhumanizam, realizator je Radio Bijelo Polje a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

U realizaciji emisije učestvovali: Sanida Kajević, Danijela Radović, Magdalena Smolović i Enida Omerhodžić